Preminuo legendarni svjetski prvak, titulu branio i protiv Zijada Polje

0
Radiosarajevo.ba
Preminuo legendarni svjetski prvak, titulu branio i protiv Zijada Polje
Foto: Screenshot/Twitter / Rob Kaman

Bivši nizozemski kickbokser i nekadašnji WKA prvak svijeta Rob Kaman preminuo je jučer, 31. marta na Uskrs u 63. godini, a vijest je potvrdila njegova supruga Carlotta.

Kaman je u karijeri kickboksera imao 112 borbi u kojima je ostvario sjajan učinak od 97 pobjeda, 12 poraza i jedan remi, dok dva meča nisu registrovana. Često su ga nazivali 'Mr. Low Kick' zbog korištenja nekih od najopakijih i najrazornijih tehnika udarca nogama. 

Prvak svijeta postao je u septembru 1983. godine kada je Amerikanca Johna Moncaya nokautirao u trećoj rundi te tako postao prvi Europljanin koji se okitio prestižnom WKA titulom.

Još jedna država prekida diplomatske odnose s Izraelom

Još jedna država prekida diplomatske odnose s Izraelom

Nakon karijere je glumio zajedno s Jean-Claude Van Dammeom u filmovima Legionar i Maksimalni rizik, te u filmu Double Team s Dennisom Rodmanom i Mickeyjem Rourkeom.

Inače, Kaman je jednu od borbi za odbranu titule imao i 1991. godine protiv bh. borca Zijada Polje. Meč se održao 25. oktobra 1991. godine u Parizu, a prekinut je u četvrtoj rundi nakon reakcije ugla našeg borca i bacanja peškira pa je Kaman tada nastavio sjajan niz pobjeda.

Nekoliko poznatih osoba iz nizozemskog svijeta kickboxinga izrazilo je saučešće na društvenim mrežama. "Počivaj u miru legendo", kaže Glory svjetski prvak Rico Verhoeven. "Ti si začetnik nizozemskog kickboxing stila. Bio si daleko ispred svog vremena."

Mike Tyson i Jake Paul se pripremaju za spektakularnu borbu: Meč će pratiti više od 85.000 ljudi

Mike Tyson i Jake Paul se pripremaju za spektakularnu borbu: Meč će pratiti više od 85.000 ljudi

Ernesto Hoost, koji se dvaput suočio s Kamanom u ranim godinama njegove impresivne kickboxing karijere i oba puta izgubio, kaže da je puno naučio iz tih borbi. "Borbom si me naučio šta je potrebno da dođem do vrha. Hvala ti na svemu."

Peter Aerts, poput Hoosta, također se prisjeća. "Šokiran sam. Bio mi je inspiracija kad sam počeo baviti se kickboxingom. Nedostajat ćeš mi legendo".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije