Pomoć Los Angelesu s 1,8 milijardi dolara za Igre 2028.

Fena
Pomoć Los Angelesu s 1,8 milijardi dolara za Igre 2028.
Međunarodni olimpijski odbor (MOO) potvrdio je da pomaže Los Angelesu kao domaćinu Olimpijskih i Paraolimpijskih igara 2028. godine.

Pomoć se veže ugovorom o domaćinstvu vrijednosti oko 1,8 milijardi dolara, stoji u saopćenju MOO-a.  

 "MOO pozdravlja odluku Odbora za kandidaturu Los Angelesa i zadovoljni smo što možemo objaviti Ugovor o domaćinstvu 2028. pravovremeno i potpuno transparentno. Los Angeles je predstavio izvrsnu kandidaturu u kojoj je sadržan prioritet održivosti maksimiziranjem upotrebe postojeće infrastrukture i podržavajući uključivanje većeg broja pripadnika mlađe populacije u olimpijski pokret", izjavio je predsjednik MOO-a Thomas Bach.

"Stoga smo sretni što možemo Ugovorom o domaćinstvu povećati dostupnost sportskih objekata za mlade i podržati ih u zdravom načinu života kroz sljedećih 11 godina. Uvjereni smo da u augustu možemo postići tripartitni dogovor pod vodstvom MOO-a s Los Angelesom i Parizom, stvarajući dobitnu kombinaciju za sve tri strane. Taj će dogovor biti proslijeđen na ratifikaciju tokom septembarskog zasjedanja MOO-a u Limi", zaključuje predsjednik MOO-a.

Ovim je saopćenjem potvrđeno da će u Parizu biti održane Olimpijske i Paraolimpijske igre 2024. godine, tačno 100 godina nakon što je francuska prijestolnica posljednji put ugostila najbolje sportaše svijeta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije