Tuka, Pezer i Alić u subotu brane boje BiH na Svjetskom prvenstvu u atletici

Fena
Tuka, Pezer i Alić u subotu brane boje BiH na Svjetskom prvenstvu u atletici
Foto: OKBiH / Ilustracija
Na 16. svjetskom atletskom prvenstvu, koje se u četvrtak počinje u Londonu, boje Bosne i Hercegovine branit će tri atletičara - Amel Tuka u utrci na 800 m,  te bacači kugle  Mesud Pezer i Hamza Alić kojem će to biti sedmo učešće na SP-u.  

Selektor Elvir Krehmić uoči puta u London kazao je "da je bh. ekspedicija mala, ali sigurno i jako kvalitetna". 

"Što se tiče mojih očekivanja s tri finala bio bih jako zadovoljan, a u finalima je sve moguće. Naši atletičari su u dobroj formi i očekujem sve najbolje", izjavio je Krehmić.

Sva tri naša atletičara nastup na SP počinju u subotnjim kvalifikacijama.

Alić i Pezer na bacalište će izaći u 11 sati, dok je finale na programu u nedjelju, 6. augusta od 22.45 sati. 

Nakon što je prije tri dana bacio lični i državni rekord (21,43 m) Pezer trenutno ima 14. rezultat ove sezone u svijetu, dok je Alić na 26. mjestu sa 20,82 m.

Najbolji rezultat ove sezone u bacanju kugle ostvario je Amerikanac Ryan Crouser (22,65 m). 

Amel Tuka, koji je na prošlom SP-u u Pekingu osvojio bronzanu medalju, nastup u Londonu također počinje u subotu u kvalifkacijama utrke na 800 m (13.54 sati).

Rezlutatom 1:44,94, postignutim na mitingu u Monaku, Tuka ima 16. najbolje vrijeme sezone.

Na čelu liste je Kenijac Emmanuel Korir (1:43,10), dok se svjetski rekorder u toj disciplini Kenijac David Rudisha nalazi na 14. mjestu (1:44,90).

Polufinalne utrke na 800 m održat će se u nedjelju, 6. augusta od 22.15 sati, dok je finale na programu 8. augusta (22.15).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije