Otvoren 11. memorijal šahovski turnir 'Nijaz Duraković'

0
Fena
Otvoren 11. memorijal šahovski turnir 'Nijaz Duraković'
Fena / Sead Turčalo i Jasna Duraković na Memorijalu "Nijaz Duraković"

U znak sjećanja na profesora Nijaza Durakovića, koji je preminuo prije 12 godina, danas je na Fakultetu političkih nauka (FPN) Univerziteta u Sarajevu otvoren 11. memorijalni šahovski turnir, koji uz FNP organizira i Šahovski klub “Sarajevo”.

Organizatori su naglasili da se profesor Nijaz Duraković svojim aktivnostima i naučnim djelovanjem uvijek borio i isticao Bosnu i Hercegovinu kao cjelovitu zemlju svih njenih naroda, a bio je i veliki zaljubljenik u šahovsku igru.

Na ovoj značajnoj kulturno-sportskoj manifestaciji do sada je nastupilo više od 200 istaknutih kulturnih i javnih radnika Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

UK će glasati za rezoluciju o genocidu u Srebrenici: "Prozvat ćemo one koji se tome protive"

UK će glasati za rezoluciju o genocidu u Srebrenici: "Prozvat ćemo one koji se tome protive"

Dekan Sead Turčalo kazao je da je FNP pored tradicionalnog šahovskog turnira organizirao konferenciju na kojoj su jedan panel posvetili životu i djelu Nijaza Durakovića.

"U pripremi je jedan zbornik radova koji će sadržavati biografske elemente uz stručne i znanstvane analize njegovih radova, budući da je on na praktičnom polju politilogije i sociologije kao i znanstvanom dijelu istraživanja politologije i međunarodnih odnosa dao značajan doprinos", kazao je Turčalo.

Suad Kurtčehajić na Memorijalu "Nijaz Duraković"
Foto: Fena: Suad Kurtčehajić na Memorijalu "Nijaz Duraković"

Profesorica FPN Jasna Duraković, kćerka Nijaza Durakovića, zahvalila se na kontinuiranoj podršci organizaranja memorijala. 

"Ovo je već prešlo u jednu tradiciju kaja će nastaviti da okuplja veliki broj kulturnih javnih djelatnika. U proteklim godinama imali smo i učesnike iz ambasada. Svake godine je sve više učesnika i organizatora koji se uključuju sa sponzorstvima. Ovo je značajan iskorak i nadama se da će se ova tradicija nastaviti i prerasti u veću i ozbiljniju manifestaciju koja će možda izaći i izvan okvira fakulteta", kazala je Duraković.

Dvostruki pobjednik turnira i profesor FNP-a Suad Kurtčehajić istakao je da je ovo najjači turnir kulturnih i javnih radnika na prostoru BiH, koji je bio i internacionalnog karaktera.

"Ovo je jedna velika tradicija. Razmišljamo o ideji da uz određene godišnjice možda napravimo dvostruki turnir, prvi je turnir kulturnih i javnih radnika, a drugi za profesionalne šahiste,  da to bude jedna prošireni turnir", kazao je Kurtčehajić. 

Organizaciju turnira finansijski je podržalo Ministarstvo kulture i sporta KS.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije