Otkriven razlog zbog čega je olimpijski bazen pozelenio

Radiosarajevo.ba
Otkriven razlog zbog čega je olimpijski bazen pozelenio
Velika konfuzija nastala je među plivačima i publikom u centru Maria Lenk u Rio de Janeiru, u čijim se bazenima održavaju plivačka i natjecanja u drugim vodenim sportovima u sklopu Olimpijskih igara.

Kako javlja BBC, a vidljivo je i na agencijskim fotografijama koje stižu iz Rija, jedan od dvaju bazena iz zasad nejasnih razloga iznenada je poprimio zelenu boju. Dogodilo se to u utorak poslijepodne tokom ženskih sinhroniziranih skokova s daske s visine od deset metara.

Među iznenađenima su bili i neki sportisti pa je tako britanski olimpijac Tom Daley na svom Twitteru objavio fotografiju dvaju bazena - jednog zelenog, a drugog uobičajeno plavog - uz pitanje: "Pa što se dogodilo?!".

Zbog povišene zabrinutosti i žalbi takmičara, uzorci vode su odneseni na ispitivanje, a bazen je zatvoren. Ovu informaciju je objavio plivač Tom Daley. 

On kaže kako se nada da to neće značiti da su proteklih dana plivali u nečemu vrlo opasnom, piše Independent.

Prema pisanju britanskih medija, stručnjaci za održavanje bazena misle da imaju odgovor, a isti je prilično gadan – loša sanitacija (zelena boja je vjerovatno od algi)...što i nije baš dobar način da se započne četvrti dan Olimpijade u Brazilu.

No, danas su organizatori otrkili uzrok: hidrogen peroksid koji je dodat u vodu neutralizirao je hlor zbog čega su alge mogle nabujati i promijeniti boju bazena, piše Independent.

"Ovo je jedan od načina čišćenja bazena, no nije predviđeno da se kombinira sa hlorom", tvrdi Gustavo Nascimento, jedan od menadžera OI RIO 2016.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije