Olimpijski komitet BiH vrhunskim sportistima dodijelio po 10.000 KM

0
Radiosarajevo.ba
Olimpijski komitet BiH vrhunskim sportistima dodijelio po 10.000 KM
Foto: OI BiH / Dodijeljene nagrade vrhunskim sportistima

U Sarajevu je jučer održana je 16. redovna sjednica Izvršnog komiteta OK BiH kojom je predsjedavao prof. dr Milanko Mučibabić zajedno sa potpredsjednicima OK BiH prof. dr Izetom Rađom i Marijanom Kvesićem. Na pomenutoj sjednici su razmatrane aktivnosti OK BiH predviđene planom i programom za tekuću godinu.

Jedna od najznačajnijih tema je bila podrška vrhunskim sportistima, a posebno sportistima koji su na OI Tokyo 2020. (Japan), učestvovali sa ostvarenom A normom (Amel Tuka-atletika, Larisa Cerić-judo, Mesud Pezer-atletika, Lana Pudar-plivanje i Nedžad Husić-taekwondo) koji i nakon Olimpijskih igara potvrđuju vrhunske rezultate.

"Uvažavajući činjenicu da je OI Pariz 2024 (Francuska), za dvije godine, Olimpijski komitet BiH je odlučio da navedenim olimpijcima sa A normom, u ovoj godini dodijeli po 10.000,00KM, kako bi mogli da planiraju pripreme i nastupe i poboljšaju svoje rezultate, te u narednom periodu ponovo pokušaju da ostvare A olimpijsku normu za OI Pariz 2024.

Naša tema | Provjerili smo kakve su cijene stanova u Sarajevu: Odgovor bi vas mogao iznenaditi

Naša tema | Provjerili smo kakve su cijene stanova u Sarajevu: Odgovor bi vas mogao iznenaditi

Napominjemo da OK BiH za OI Pariz 2024. u predolimpijskom periodu (32 mjeseca) stipendira 13 sportista, potencijalnih kandidata za ostvarenje olimpijske norme među kojima su i gore pomenuti Olimpijci", saopćeno je iz OK BiH.

Pored navedenih Olimpijskih igara Paris 2024., OK BiH je razmatrao i donio Odluku da za Mediteranske igre Oran 2022 (Alžir) u potpunosti finansira učešće za 22 sportista koji su kandidati za najveći plasman i odličja kao i njihovih sedam pratećih trenera (ukupno 29 osobe).

"OK BiH je također ostavio mogućnost sufinansiranja sportskim savezima BiH za one sportiste koji pokazuju dobre rezultate i Mediteranske igre bi im pomogle da steknu dodatna iskustva i mogućnost „dokazivanja“ na velikim sportskim takmičenjima.

Pored ove podrške Olimpijski komitet BiH je finansirao i završne pripreme i učešće sportista koji su učestvovali na nedavno održanom Zimskom EYOF-u Vuokatti 2022 (Finska) koji se održao od 20.-25.03.2022.

Olimpijski komitet BiH će također finansirati završne pripreme i učešća najboljih mladih sportista učesnika Ljetnjeg EYOF-a Banska Bistrica 2022-Slovačka, koji se održava od 24.-30. jula 2022.g.

Napominjemo da je OK BiH udruženje koje nije na državnom budžetu , te je navedena sredstva obezbijedio isključivo kroz projekte i sponzorskim ugovorima", navodi se u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije