Državo, probudi se: Podrži Olimpijski komitet, ne zaboravi na Lanu, Amela, Elvedinu...

2
Radiosarajevo.ba
Državo, probudi se: Podrži Olimpijski komitet, ne zaboravi na Lanu, Amela, Elvedinu...
Foto: Privatni album / Naše djevojke i momci u Pekingu na ZOI 2022.

Zlatna medalja za Hrvatsku, srebro ide u Srbiju, a broncu osvaja Slovenija. A gdje je Bosna i Hercegovina?

Ovakvih i sličnih naslova, ali i samo jednog pitanja - gdje je BiH - naslušali smo se i nagledali svih proteklih godina.

Uvijek isti odgovor - koliko para (čitaj podrške, op.a.), toliko muzike (čitaj medalja). I uglavnom ni para, a još manje muzike.

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Piše: Almir Sokolović

Bosna i Hercegovina je od svog osamostaljenja uvijek bila država s najviše talenata. Susjedi i komšije su nas hvalile, uzimali vrhunske sportiste da nastupaju pod njihovim zastavama, a sada kada je i to konačno stalo ili svedeno na najmanju moguću mjeru, na potezu je - država.

Političari, pokažite pravo lice

Vrijeme je da naši političari konačno pokažu pravo lice prema vrhunskim sportistima. Vrijeme je da se "odriješi kesa", da konačno neka marka, umjesto pfeninga, ode u pravom smjeru, prema - Olimpijskom komitetu Bosne i Hercegovine.

Gledamo Zimsku olimpijadu u Pekingu i samo što ne zaplaćemo. Zastava BIH je tu, lijepo je vidjeti Elvedinu Muzaferiju i Mirzu Nikolajeva u prvom redu, tu je i generalni sekretar OKBIH Said Fazlagić, ali da bismo prestali ismijavali njihovim rezultatima, potrebno je uložiti u njih. Platiti im pripreme, poslati ih na treninge na mjesta gdje treniraju reprezentativci Hrvatske, Srbije, Slovenije...

S obzirom na to da sport u cijelini nema ama baš nikakav status, da egzistira uz maksimalne napore individualaca, pomoći roditelja, rezultati su takvi kakvi jesu. Radujemo se 25. mjestu Elvedine, 34. mjestu Mirze... sve dok se neko od naših političara ne sjeti i kaže - dosta!

Olimpijski komitet BiH je u konstantnoj potrebi za sredstvima, dovijaju se na različite načine. Najveći dobitnik, ničim izazvana je - Bosna i Hercegovina.

Defile takmičara, a nastupima su promovirali državu širom svijeta, a da sama je vrlo malo ili ništa učestvovala kroz kreiranje sportskih sistema, finansijske pomoći i ulaganja u razvoj sporta i svih djelatnosti koje servisiraju vrhunski sport?

Olimpijski komitet BiH je ostao bez finansijske podrške državnih nivoa vlasti sada već dvije godine za redom. Zbog čega OKBiH nije na budžetu?

Predsjednik Marjan Kvesić je ranije naglasio da grant Ministarstva nije dodijeljen u 2021. godini te da je ovo treći put da vrhunski sport, sportski savezi BiH i Olimpijski komitet BiH u posljednih deset godina ostaju bez podrške s državnog nivoa, iako je i u okviru tog granta minimalno izdvajanje za sportske saveze i OK iH.

Kvesić je rekao da tokom godine OK BiH učestvuje na pet vrhunskih sportskih takmičenja kao što su bile Olimpijske igre u Tokiju, sada Olimpijske igre u Pekingu, a pred njima su Evropske igre mladih (EYOF) u Vuokatiju i Banskoj Bistrici i Mediteranske igre u Tunisu, gdje su bh. tim predstavljali i predstavljat će na stotine sportista i trenera.

Za funkcionisanje Olimpijskog komiteta BiH, Federalno ministarstvo kulture i sporta i Ministarstvo civilnih poslova BiH izdvoje godišnje skromnih 40.000 maraka (oko 20.000 eura).

Poenta je - država je Olimpijskom komitetu BiH dala zastavu i najbolje sportiste da prestavljaju Bosnu i Hercegovinu protiv najboljih sportista svijeta iz SAD, Francuske, Rusije, Njemačke... i sve bez skoro ijedne - marke.

Kada bude dragačiji pogleda prema sportistima i klubovima uopće, onda će iz Dohe stizati vijesti da je Amel Tuka osvojio zlatnu medalju, da se priprema doček ispred Vječne vatre za  bh. tekvandoistu Nedžada Husića koji se "večeras vraća iz Pariza sa Olimpijade 2024. sa srebrom oko vrata".

Elvedina, Amel, Lana Pudar... i ostale nade Olimpijskog komiteta BiH ne trebaju podršku samo sa Facebooku, gdje će političar Vojin Mijatović ili Edin Džeko pozvati nadležne da konačno "otvore oči" i pošalju koju marku prema gradnji bazena u Mostaru, izgradnji dvorane, atletske staze...

Ne zaboravimo - lijepe vijesti su proteklih dana dolazile i iz Osake. U Japanu su naše košarkašice ovjerile vizu za Svjetsko prvenstvo koje se igra u Australiji. Da i to historijsko - prvo, sa najmanjom podrškom državom. Mizernom.

Zakon o sportu je prvi potez

Prvi potez i to onaj pravi bi bio kreiranje sistema: Zakon o sportu, riješiti se udruženja građana u profesionalnom sportu, i dati podršku manjinskim i bh.  nekomercijalnim sportovima...

Naravno, kriteriji za dodjelu sredstava moraju biti transparentni, prvo nagraditi olimpijski sport, pa masovnost sporta, pa međunarodni uspjesi...

Pariz i 2024. godina su blizu. Iz Olimpijskog komiteta BiH su prema novinarima išle optimistične izjave - ako bude više novca, medalja će sigurno doći već na narednoj Ljetnoj olimpijadi.

Nema razloga da im ne vjerujemo, jer se radi o profesionalcima koji su do sada najviše svog vremena i odricanja posvetili upravo Lani, Amelu, Elvedini, Mirzi...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije