Objašnjeno zašto borba između Weidmana i Silve nije proglašena nevažećom nakon serije uboda u oko

0
Radiosarajevo.ba
Objašnjeno zašto borba između Weidmana i Silve nije proglašena nevažećom nakon serije uboda u oko
Foto: YouTube / Chris Weidman i Bruno Silva

Bivši prvak UFC-a u srednjoj kategoriji, Chris Weidman, prošli vikend došao je do pobjede protiv brazilskog borca Brune Silve.

Kontroverza nastala oko te borbe se dogodila zbog višestrukih udaraca u oko s Weidmanove strane.

Sudija Gary Copeland zaustavio je borbu u trećoj rundi i Weidman je slavio tehničkim nokautom. Naknadnim pregledom snimka, utvrđeno je kako su nokautu prethodili ubodi u oko, a zatim je poništen tehnički nokaut. "All-American" kasnije je proglašen pobjednikom tehničkom odlukom sudija.

Lagumdžija održao snažan govor: Vlasti RS koriste metode ratnih zločinaca za rušenje institucija BiH

Lagumdžija održao snažan govor: Vlasti RS koriste metode ratnih zločinaca za rušenje institucija BiH

"Kada Gary Copeland vidi da Chris Weidman izbacuje prste prema naprijed - trebao je to izložiti kao službenik", rekao je McCarthy u svojoj emisiji Weighing In koju vodi s Josh Thomsonom. "Nije me briga što ste u New Jerseyu gdje je Chris Weidman heroj. Iskreno, htio sam da Chris Weidman pobijedi ovu borbu. … Ali ne mogu dopustiti Chrisu Weidmanu da dobije povlašteni tretman ako je on taj koji stvara problem. Morate riješiti problem i osigurati da osoba koja stvara problem to više ne radi. Pa, on je to nastavio raditi.”

"Mislim da Gary nije vidio udarce u oko pa je to razumljivo," nastavio je McCarthy. “Donio je odluku o prekidu borbe. Nakon što donese odluku o prekidu borbe i pregledaju snimak, može se vidjeti prekršaj, ubod u oko. Sudije sada trebaju ocijeniti dio treće runde koji su vidjeli. Ko je dobio tu rundu? Već su ocijenjene dvije runde. Ovo treba ići na tehničku odluku. To nije pobjeda jednoglasnom odlukom. To je tehnička odluka u korist Chrisa Weidmana".

Poslušajte kako je zvučio originalni glas Tysona Furyja: Promijenio se zbog jedne bizarne situacije

Poslušajte kako je zvučio originalni glas Tysona Furyja: Promijenio se zbog jedne bizarne situacije

Weidman sugeriše da je Silva možda "tražio način za izlaz" teatralnim padanjem svaki put kad bi "osjetio nešto kako mu dodiruje oko". Borba je prvobitno bila proglašena pobjedom tehničkim nokautom za Weidmana, ali kasnije je promijenjena u tehničku odluku.

"Chris je osvojio prve dvije runde", rekao je McCarthy. "I u trećoj rundi, mislim da je Chris većinu vremena bio u prednosti. Tako da sam znao da će Chris pobijediti borbu, ali činjenica je da je sudija odlučio prekinuti borbu bez da je vidio prekršaj. Sada sudačka komisija kaže: ‘U redu, vidimo prekršaj. Ovo je što radimo.’ S obzirom na to da je borba ušla u treću rundu, moglo se ići na tehničku odluku. Da se isto dogodilo u drugoj rundi, borba bi se proglasila nevažećom. Ne biste imali tehničku odluku jer ona se može ostvariti samo ako borba uđe u treću rundu".

McCarthy očekuje da Silva neće uspjeti u žalbi nakon borbe.

Islam Makachev zbog ramazana odbio borbu kojom je mogao ući u historiju UFC-a

Islam Makachev zbog ramazana odbio borbu kojom je mogao ući u historiju UFC-a

"Ono što rade, odlučujući se na tu tehničku odluku, ispravna je stvar. Samo ću vam to reći direktno", rekao je iskusni sudija.

"Jer ako Chris Weidman dobije pobjedu zbog tehničkog nokauta, onda kažete da ignorišete činjenicu da je došlo do prekršaja, ali oni ne ignorišu tu činjenicu. Gary Copeland mogao je odlučiti da će oduzeti bodove za prekršaje. To nije učinio. To je njegova odluka. Dakle, komisija je ustvari učinila pravu stvar. Ali, da, čineći tu pravu stvar oduzimaju mogućnost Bruni Silvi da se žali na prekid borbe zbog tehničkog nokauta", piše FightSite.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije