Nova sezona Formule 1: Verstappen favorit, neke legendarne timove čeka težak početak

0
N. Žunić
Nova sezona Formule 1: Verstappen favorit, neke legendarne timove čeka težak početak
Foto: EPA / Max Verstappen

Svi ljubitelji Formule 1 već nekoliko mjeseci čekaju na novu sezonu i petog marta u Bahreinu će je i napokon dočekati. 

Kada na traku Bahrein International u Sakhiru izađu bolidi F1, fanovi ovog sporta moći će da počnu svoju nedeljnu zabavu koja će ove sezone trajati još i duže.

Sezona za 2023. godinu će biti najduža do sad. Umjesto 22, bolidi će izaći na 23 trake, zato što je FIA uključila i Las Vegas. Ovo je prvi put nakon 1982. da ovaj grad bude uključen na F1 kalendar. 

Politika straha i panike plaši građane Bosne i Hercegovine pred izbore i rezoluciju o Srebrenici

Politika straha i panike plaši građane Bosne i Hercegovine pred izbore i rezoluciju o Srebrenici

Što se tiče favorita, velika većina još uvijek izdvaja Max Verstappena. Vozač Red Bulla je osvojio prethodne dvije sezone, a posebno je impresivna bila pobjeda u 2021. godini, kada je Verstappen na nevjerovatan, i pomalo kontroverzan, način prestigao Lewisa Hamiltona i osvojio titulu. 

U ovu opet ulazi kao favorit, mada se čini kako drugi vozači imaju šanse da se malo više bore za prvo mjesto. Izdvajaju se Sergio Perez, Charles Leclerc i već spomenuti Hamilton. 

U susret novoj sezoni Formule 1: Može li se Hamilton vratiti na tron?

U susret novoj sezoni Formule 1: Može li se Hamilton vratiti na tron?

Još vrijedi spomenuti japanskog vozača Yuki Tsunodu. On je 22-godišnji vozač za Scuderia AlphaTauri i predstavlja budućnost F1. Možda neće biti u samom vrhu ove godine, ali pokazuje jako puno potencijala. 

Što se tiče timova, Mercedes je imao velikih problema u predsezonskom testiranju. Bolid je novi ali nije se pretjerano dobro pokazao. Iako sve može biti drugačije kada sezona počne, Mercedes se zasada ne može nadati pretjerano dobroj godini. 

To se ne može reći za Ferrari. Ovaj legendarni tim ima dva odlična vozača Charles Leclerca i Carlosa Sainza. Ovaj dvojac je uvijek vozio primarno za tim, te bi italijanski tim opet trebao da se bori s Red Bullom za vrh. 

Red Bull opet i u ovom segmentu uzima mjesto favorita. Oni imaju najboljeg vozača na svijetu u Verstappenu, ali pored njega je Meksikanac Sergio Perez. On nije na nivou Verstappena, ali donio je dovoljno bodova Red Bullu prošle sezone da budu na prvom mjestu među konstruktorima.  

Još vrijedi, od konstruktora, izdvojiti Aston Martin. Iako su bili tek sedmi prethodne sezone, njihova testiranja u predsezoni su bila fantastična. Tu je iskusni Fernando Alonso koji nije na nivou na kojem je bio prije, ali još uvijek zna imati itekako dobre utrke. 

Pored Alonsa je tu 24-godišnji Lance Stroll. On je bio pod znakom pitanja pred početak treninga u Bahreinu, ali se čini kako će sve biti uredu i da će Kanađanin biti spreman da vozi već u prvoj utrci. 

Prva utrka će se voziti petog marta, a počinje u 16 sati uz direktan prenos na Sport Klubu. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije