U susret novoj sezoni Formule 1: Može li se Hamilton vratiti na tron?

0
F. B.
U susret novoj sezoni Formule 1: Može li se Hamilton vratiti na tron?
Foto: EPA / Lewis Hamilton

Kalendar za sezonu 2023. Formule 1 koji čine rekordne 24 utrke, započet će u Bahrainu, a završava u Abu Dhabiju, uz novu utrku u Las Vegasu i povratak Katara i Kine.

Prvi vikend u martu rezervisan je za početak sezone u Bahrainu, gdje je Formula 1 održala prvu utrku i 2021. i 2022., a dvije sedmice nakon toga slijedi treće izdanje ulične utrke u Saudijskoj Arabiji.

Australija je na rasporedu prvi vikend u aprilu, a dvije sedmice kasnije Formula 1 će se nakon četiri godine vratiti u Kinu gdje se nije održavala utrka zbog koronavirusa.

Njemački mediji: 'Ako Dodik proglasi secesiju, za sat vremena će izbiti rat'

Njemački mediji: 'Ako Dodik proglasi secesiju, za sat vremena će izbiti rat'

Nakon Azerbajdžana i Miamija, Formula 1 putuje u Europu gdje će se voziti u Imoli, Monacu i Španiji.

Kanada tradicionalno prekida niz europskih utrka sredinom šestoga mjeseca nakon čega slijede Austrija, Velika Britanija, Mađarska i Belgija koja je ipak uspjela izboriti mjesto u kalendaru za 2023. nakon glasina da bi mogla ispasti iz kalendara.

Italija početkom septembra označava kraj europskoga dijela sezone, a nakon toga slijedi osam izvaneuropskih utrka s kojima ćemo završiti sezonu, počevši sa Singapurom, Japanom i Katarom koji se vraća nakon debija 2021. godine.

McLaren otkrio izgled novog bolida MCL60 F1

McLaren otkrio izgled novog bolida MCL60 F1

Nova utrka u Las Vegasu bit će pretposljednja u kalendaru i jedina će se voziti subotom, a kao i Bahrain, Saudijska Arabija, Singapur, Katar i Abu Dhabi i ona će biti vožena pod rasvjetom. 

Borba za povratak na tron

Nova sezone je prilika da sedmerostruki svjetski prvak pokuša popraviti lošu sezonu 2022. godine u kojoj prvi put nije osjetio ukus pobjede.

Mercedesov W13 je imao dosta problema sa "poskakivanjem", što je onemogućilo njihove vozače da se bore za sami vrh.

U toj "trci mašina" su ih pretekli Red Bull i Ferrari. Mercedes je u 2022. godini, praktično bio posmatrač po pitanju pobjeda jer su njihovi rivali znatno bolje ušli u novu eru Formule 1.

Sve ovo je rezultiralo da u Mercedesu krenu prema pravljenju bolida koji bi se uključio u borbu za naslov.

Lewis Hamilton kaže da se raduje početku nove sezonu, gdje vidi još jednu priliku boriti se za naslov.

"Definitivno se veselim 2023. Posljednjih nekoliko godina je bilo vrlo komplikovano za ljude širom svijeta i nadam se da će nam ovo pomoći da imamo empatije i da pazimo jedni na druge, cijelo vrijeme molim za njih. Nova godina je prilika da budemo bolji, da se nastavimo se boriti i budemo ujedinjeni. To je još jedna prilika da se borimo za naslov", rekao je Hamilton u intervjuu za službenu stranicu Mercedesa.

"Prvi veliki korak naprijed je bila Barcelona, dala nam je osjećaj da ima više potencijala u bolidu, ali je na kraju bio loš. Tamo smo dobro vozili, ali slijedeće dvije utrke bile su neugodne. Došla je Francuska i činilo se kao napredak sa dvostrukim postoljem," dodao je Britanac.

"Ovo je bila teška godina za sve. Za mene je bila kompilikovana na načine koje nisam očekivao, ali sam jako zahvalan na tome. Imam osjećaj da sam u 2022. izrastao kao čovjek, u smislu mentalne snage mnogo više nego u prethodnim godinama," zaključio je Hamilton.

Ostaje nam samo da sa neizvjesnošću čekamo početak nove sezone Formule 1 koju, ponavljamo, otvara trka u Bahrainu 5. marta 2023. Zasigurno će predstojeća sezona biti zanimljiva upravo zbog velikih očekivanja od Mercedesa i samog Lewisa Hamiltona. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije