McLaren otkrio izgled novog bolida MCL60 F1

0
Radiosarajevo.ba
McLaren otkrio izgled novog bolida MCL60 F1
Foto: McLaren / McLaren MCL60 F1

McLaren je predstavio MCL60, bolid s kojim će se u 2023. godini takmičiti u Formuli 1, a koji je dobio ime u čast 60. godišnjice osnivanja momčadi 1963. godine.

Na događaju predstavljanja u fabrici "Working Factory", ekipa je također predstavila novog vozača Oscara Piastrija zajedno s McLaren zvijezdama Landom Norrisom i Andreom Stellom, koji će preuzeti funkciju glavnog tima nakon odlaska Andreasa Seidla u Sauber-run Alfa Romeo momčad krajem 2022.

MCL60 koji je prikazan u ponedjeljak, izgleda kao evolucija u smislu aerodinamičkog koncepta započetog s bolidom MCL36.

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

[instagram]https://www.instagram.com/p/ConFcmCIw5y/[/instagram]

Bočni poklopci novog automobila su zategnuti i imaju veći "rezač" u poređenju s prethodnikom, što ukazuje na to da McLaren ne pristupa konzervativno zahtjevima hlađenja svog drugog automobila.

Zanimljivo je da slike koje je McLaren distribuirao o MCL60 lansiranoj verziji ne prikazuju značajno udubljenje u sredini bočnih poklopaca nalik na RB18, koje se moglo vidjeti na bolidu koji je predstavljen medijima i McLarenovim navijačima na lansiranju u McLaren Technology Centreu.

Također, ekipa namjerava početi uvoditi seriju nadogradnji za MCL60 od četvrtog kruga sezone 2023. godine koji će se održati u Bakuu.

U obraćanju medijima, nakon predstavljanja MCL60, šef McLaren-a Zak Brown rekao je: "Mislim da smo prepoznali nedostatke automobila prošle godine i naporno radili na rješavanju tog problema na automobilu ove godine."

Stella je za kraj rekao: "Bilo bi mi ugodno reći da su naši inženjeri odradili dobar posao. Uspjeli su skinuti težinu s nekoliko područja automobila. Dakle, naš automobil je u dobrom položaju s tog stajališta. I napokon možemo ostaviti malo više prostora za narandžasto i bijelo na automobilu umjesto da ih odstranimo do kraja. Iskreno, mislim da će svi timovi napraviti dobar iskorak."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije