Najbolji kadetski trener u Hrvatskoj dolazi iz Sarajeva: Ovdje se rad više cijeni...

0
S.G.
Najbolji kadetski trener u Hrvatskoj dolazi iz Sarajeva: Ovdje se rad više cijeni...
FOTO: Facebook / Uspješni Sarajlija ponio laskavo priznanje

Vedad Đugum je samo još jedan u nizu onih mladih osoba čiji potencijal i rad u dovoljnoj mjeri nije prepoznat u Bosni i Hercegovini, a za šta svakako ima osnova.

Stoga je logičan slijed događaja da svoju sreću i znanje okuša van granica naše zemlje, tamo gdje će njegov rad biti prepoznat na pravi način.

Riječ je o sinu legendarnog Islama Đuguma, državnog rekorder u trci maraton.

Nova bahatost na bh. cesti: Vozilo pod pratnjom zaustavilo starijeg vozača i verbalno ga napalo

Nova bahatost na bh. cesti: Vozilo pod pratnjom zaustavilo starijeg vozača i verbalno ga napalo

Sa njim smo popričali o njegovom angažmanu u Hrvatskoj, a pitali smo ga i šta je prema njegovom mišljenju osnovni preduvjet za ostvarenje vrhunskih sportskih rezultata.

Radiosarajevo.ba: Kako je životni put jednog Sarajliju odveo u Dubrovnik?

Đugum: Sportski put me je odveo u Dubrovnik, to jeste atletski sportski put. Dobio sam poziv za trenera atletike u Atletskom klubu Dubrovnik koji nisam mogao odbiti. Budući da sam se uvijek bavio sportom, odnosno atletikom, moj put je uvijek bio vezan za atletsku stazu i sportske prijatelje koji su sada i životni prijatelji te putem njih i tih sportskih poznanstava, ja sada radim kao trener atletike u ovom gradu.

Radiosarajevo.ba: Kao neko ko je imao prilike raditi sa mladim atletičarima u BiH i Hrvatskoj, šta je prema Vašem mišljenju najbitnije za pravilan razvoj jednog sportiste?

Đugum: Za pravilan razvoj jednog sportiste, odnosno atletičara, potrebno je mnogo odricanja, ustrajnosti da se uspije i isprogramira. Osim toga potrebno je motiva i jake volje za uspjeh, također mora postojati kontinuiran rad na sveukupnom antropološkom prostoru kojeg čine motoričke sposobnosti pojedinca.

Radiosarajevo.ba: Kakvu ulogu u treningu igra ishrana? Koliko je ona značajna?

Đugum: Prehrana je jedan od osnovnih ĉimbenika za unapređenje i održavanje mentalnog i fizičkog zdravlja, postizanje boljih sportskih performansi te veće energetske sposobnosti za savladavanje svakodnevnih napora.

Uspješni Sarajlija ponio laskavo priznanje - undefined

FOTO: Facebook: Uspješni Sarajlija ponio laskavo priznanje

Radiosarajevo.ba: Nedavno ste ponijeli epitet najboljeg mladog trenera u Hrvatskoj i čestitke na tom priznanju! Da li je i u kojoj mjeri vaš rad prepoznat u BiH?

Đugum Hvala na čestitkama. Velika čast i zadovoljstvo je biti među svim sportskim radnicima – trenerima koji su u protekloj godini napravili izvrsne rezultate. Veliko hvala svim svim ljudima koji su mi pomogli da dobijem ovo priznanje. Moj rad u BiH prepoznat je, ali ne u tolikoj mjeri. Sve je to jako sitno koliko su drugi ljudi prepoznali moj rad ovdje ukazali mi priliku i davali svu potrebnu motivaciju za daljni rad, tako da mogu konstatovati da je rad u Hrvatskoj mnogo bolje prepoznat nego u Bosni i Hercegovini.

Radiosarajevo.ba: Koliko se uslovi za razvoj mladih sportista u Hrvatskoj razlikuju od onih u BiH i da li su oni osnovni preduvijet za pravilan razvoj?

Đugum: Uslovi za razvoj mladih sportista u Hrvatskoj se mnogo razlikuju po gradovima. U Dubrovniku je gotovo sve na dohvat ruke u smilsu blizine odlaska i dolaska na trening i sunačanog vremena. Međutim, Atletski klub Dubrovnik trenira na stazi koja nije prava staza već zemljana.

Imamo svega 100 metara prave staze tako da naši rezultati vrijede puno više. Nadamo se uskoroj atletskoj stazi, koja bi nam puno pomogla u ostavrenju još boljih rezultata.Što se tiče drugih gradova svi oni manje više imaju atletske staze koje su preduvjet vrhunskih rezultata i generalno su uvijeti bolji za bavljenje ovim sportom."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije