Mavrović o transrodnim bokserima na Olimpijadi: 'Neprimjereno je da se takmiče protiv žena'

1
Radiosarajevo.ba
Mavrović o transrodnim bokserima na Olimpijadi: 'Neprimjereno je da se takmiče protiv žena'
Foto: Printscreen / Željko Mavrović

U studiju RTL Direkta gostovao je Željko Mavrović, nekadašnji prvak Europe i vrhunski sportaš koji je sudjelovao na Olimpijadi u Seulu i Barceloni.

Mavrović je komentirao situaciju s transrodnim boksačicama koje su, unatoč tome što su biološki muškarci, dobile dozvolu za takmičenje protiv žena na Olimpijadi.

"Štrecnulo me u srcu, to je toliko meni strašno. Ne da ne mogu vjerovati, ne da se ne slažem, nego i puno više od toga. Iskreno intimno vjerujem u Boga i vjerujem da je stvorio čovjeka muškarca i ženu. To dvoje mogu stvoriti neko treće biće, dječaka ili djevojčicu. Koliko god se medicina ili nauka bavila čovjekom, sjekla ga i okretala ga i bušila, nauka nikada ne može promijeniti spol.

Bursać: Pokojni Milorad Dodik!

Bursać: Pokojni Milorad Dodik!

On je kodiran u našoj genetici i kromosomima, na energetskoj razini i vibracijskoj razini. Ili si muškarac ili žena. I kad si rođen, možeš imati problema s tim, sam sa sobom, želja… ali si rođen takav. I kada muškarac dođe u ženski svijet, to je stvarno…", rekao je Mavrović.

Na pitanje koliko je jači bilo koji muškarac od žene Mavrović je odgovorio: "To je stravično, neusporedivo, neprimjereno i opasno. Žao mi je da na jednoj takvoj visokoj razini Olimpijskog saveza i institucije, da se uopće o tome razgovara, a kamoli dozvoljava. Vrijeđa me to kao čovjeka i sportaša, i bode u dušu, ne samo u srce."

Mavrović je upitan i o naknadama koje će sportaši dobiti nakon što osvoje medalju na Olimpijskim igrama. Hrvatska zlatnu medalju nagrađuje s 41 hiljada eura, Srbija s 200 hiljada. Pa čak i Kosovo daje 110 hiljada nagrade.

Bokserkama koje nisu prošle testove spola dozvoljeno da se bore u ženskoj kategoriji na Olimpijadi

Bokserkama koje nisu prošle testove spola dozvoljeno da se bore u ženskoj kategoriji na Olimpijadi

"Kad čuješ druge primjere, bude ti neugodno i malo se sramiš. To se da popraviti. No, rekao bih da onaj drugi dio koji dolazi nakon Olimpijskih igara i rezultata koje sportaši osvoje, tu bi se moralo paziti na sportaše. Počevši od mjesta u kojima žive, općine, gradova i državnih institucija, da se sportaše nagradi na svim razinama njihovog života i da im se pomogne – i u smislu školovanja, poslovanja, poduzetništva.

Ima puno načina kako država i grad mogu učiniti nešto dobro za svoje sportaše. Naglasio bih da i su naši sportaši koji se vrate s Olimpijskih igara u Parizu ponos naše države i zaslužuju status i vrednovanje tamo gdje žive, mrvicu drugačije nego običan čovjek”, rekao Mavrović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije