Bokserkama koje nisu prošle testove spola dozvoljeno da se bore u ženskoj kategoriji na Olimpijadi

5
Fena
Bokserkama koje nisu prošle testove spola dozvoljeno da se bore u ženskoj kategoriji na Olimpijadi
Foto: IBA / Imane Khelif

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) stao je iza svoje odluke da dozvoli dvjema 'bokserkama' koje su pale na testovima na testosteron i rodnu podobnost na svjetskom prvenstvu 2023. godine da se takmiče na Olimpijadi u Parizu, navodi The Guardian.

Imane Khelif iz Alžira i Lin Yu-ting iz kineskog Tajpeja (Tajvan) bile su diskvalificirane sa svjetskog prvenstva za žene 2023. godine, a predsjednik Međunarodne bokserske asocijacije Umar Kremlev rekao je da su DNK testovi "dokazali da imaju XY kromosome, da su biološki muškarci, i da su stoga isključene".

IBA je saopćila da je donijela odluku "nakon sveobuhvatne revizije, s namjerom da se očuva pravednost i integritet takmičenja". Međutim, IBA ne vodi boksersko takmičenje na Olimpijskim igrama u Parizu. MOK je potvrdio da je "zadovoljan što obje bokserke mogu da se takmiče prema manje strogim pravilima o rodnoj podobnosti koja su bila na snazi za Olimpijske igre u Tokiju 2021. godine."

Bravo, Dijamantu: Edin Džeko donio izjednačenje Fenerbahčeu u Ligi prvaka

Bravo, Dijamantu: Edin Džeko donio izjednačenje Fenerbahčeu u Ligi prvaka

"Naravno, nećemo komentarisati pojedince", rekao je glasnogovornik MOK-a Mark Adams. "To je zaista nezgodno i nepravedno. Ali mogu reći da svi koji se takmiče u ženskoj kategoriji poštuju pravila o podobnosti za takmičenje. U njihovim pasošima piše da su žene i to je ono što je navedeno."

Khelif će se u četvrtak sastati sa Italijankom Angelom Carini u kategoriji do 66 kg, dok će se Lin suočiti sa neimenovanom protivnicom u kategoriji do 57 kg dan kasnije. Bivši svjetski prvak Barry McGuigan je jedan od mnogih koji su izrazili zabrinutost zbog ove odluke, nazivajući je "šokantnom".

Adams je priznao da su pravila o tome ko treba da se takmiči u ženskoj kategoriji "složena", posebno kada je riječ o onima koji su prošli kroz muški pubertet, ali je rekao da bi svaka sportska grana trebala donijeti svoju odluku, a ne MOK: "Što se tiče pitanja o testosteronu i prolasku kroz muški pubertet, izdali smo okvirni dokument svim federacijama. I svi bi voljeli imati jednostavan odgovor: da ili ne. Ali to je nevjerojatno složeno pitanje. U stvari, to se svodi ne samo na sport općenito već i na disciplinu po disciplinu. Dakle, ljudi mogu imati prednost u ovoj disciplini, a ne u onoj disciplini, bez obzira na to jesu li prošli kroz muški pubertet ili ne."

"Kada se govori o boksu u ovom konkretnom slučaju, to je sport koji se zasniva na pokušaju nokautiranja protivnika kao najbržem putu do pobjede. To je sportsko područje gdje je seksualni dimorfizam najizraženiji, budući da su muškarci biološki favorizirani ne samo širim ramenima i dužim dohvatom od žena, već i s 90 posto većom snagom bicepsa i 162 posto većom snagom udarca. Da pojasnimo, to znači da prosječan udarac muškarca ima više od 2,6 puta veću snagu od udarca koji zadaje žena. Ovo je oštar prikaz odgovornosti koju moraju nositi bokserske organizacije prilikom sparivanja boraca.

Jednostavno rečeno, njihova primarna dužnost je osigurati da niko ne umre. Ipak, Međunarodni olimpijski komitet odlučio je da dvije bokserke koje su prošle godine pale na testovima za testosteron i rodnu podobnost ispunjavaju kriterije za takmičenje u ženskoj kategoriji u Parizu. Imane Khelif iz Alžira i Lin Yu-Ting iz Tajvana obje su izbačene sa svjetskog prvenstva u Delhiju prošle godine zbog pitanja vezanih za njihov biološki spol.

Da niko ne misli da je to neka državna tajna, to je otvoreno priznato u službenim olimpijskim profilima za obje sportašice. Ali dok ih je Međunarodna bokserska asocijacija (IBA) diskvalificirala, MOK im je dao dozvolu da se bore protiv ženskih protivnica u najopasnijem sportu i na najvećoj sceni", piše Oliver Brown, glavni sportski kolumnista za Daily Telegraph

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije