Legendarni Primož Ulaga ponovo u Sarajevu: "Imam isti osjećaj kao 1984. godine"

2
Radiosarajevo.ba
Legendarni Primož Ulaga ponovo u Sarajevu: "Imam isti osjećaj kao 1984. godine"
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Primož Ulaga u Sarajevu

U Olimpijskom muzeju u Sarajevu, u utorak, 1. oktobra, upriličeno je druženje s legendarnim slovenačkim ski-skakačem Primožom Ulagom, koje su organizovali Ambasada Slovenije u BiH i JU Gradski Muzeji Sarajevo u sklopu obilježavanja 40. godišnjice ZOI 84.

Ulaga je bio učesnik Olimpijade u Sarajevu, gdje uprkos velikim očekivanjima nije uspio doći do medalje, što mu je pak pošlo za rukom 1988. godine u Calgaryju, kada je osvojio srebro. Iste godine je bio svjetski viceprvak, a ostvario je ukupno devet pobjeda u Svjetskom kupu.

Razgovor s Ulagom vodio je Slavenko Likić, bh. olimpijac iz Albertvillea 1992. godine.

Lokalni izbori 2024 | Mirza Selimbegović: 'Otvorena općina za mlade, bez gužvi i s pitkom vodom'

Lokalni izbori 2024 | Mirza Selimbegović: 'Otvorena općina za mlade, bez gužvi i s pitkom vodom'

"Lijepo se osjećam. Kada vidim koliko je interesa za naše druženje, još sam zadovoljniji. U ovom momentu imam onaj osjećaj kako je bilo onda kada je Olimpijada počela i kakve smo uspjehe postigli, jer do tada Jugoslavija nije imala nikakve medalje na Zimskim olimpijskim igrama i to je Jure Franko prvi put osvojio. To je ono bilo ono što su svi željeli", rekao je Ulaga.

Govorio je i o tome na koji način je sportska karijera oblikovala njegov pogled na život.

Primož Ulaga u Sarajevu

"Sport je jedna odlična stvar za svakog mladića. U njemu se nalaze mnoge stvari koje grade ličnost. Počeo sam s 10-ak godina na maloj 15-metarskoj skakaonici, pa sam godinu po godinu gledao ka većem. Mislio sam da ću jedne godine dostići 60 ili 80 metara, ali nikad nisam mislio da ću doći do onih najvećih skakaonica.

Međutim, uz dobar trening i dobru grupu to je bilo moguće. Sport ti svaki dan daje. Mnogo puta ne ide tako lako. Tu su i neuspjesi, zbog čega dobijate novu strast, energiju, pa na kraju dođete do još većeg uspjeha. Tako je to i u životu. Ne može uvijek biti samo dobro, ali ako ste uporni, dođete do ciljeva koje želite.

Kada sam imao 16-17 godina vidio da mogu postići nešto i u tom periodu, skijaški skokovi po uspjehu nisu bili nešto da bi mi bili spremni za pobjede. Ali ja sam htio više, da treniram i da ih jednog dana pobijedim. Ni trener nije bio siguran da mi to možemo, ali ja sam ga ubijedio. Krenulo je od nule, prvih medalja, svjetskih prvenstava itd.

Dao je i savjet olimpijskom Sarajevu i BiH koji se tiče unaprjeđenja sporta i rada s mladima.

Primož Ulaga u Sarajevu

"U Sloveniji se mnogo priča o sportu. Svi su zadovoljni kako Slovenija preko sporta kotira u svijetu. Sportisti su vrlo dobri pomotori. Tu se razmišlja da se ulaže u sport, da se pronađu najbolje varijante za sport. Znamo da ima mnogo sportova i nije svaki koji ima mogućnosti da napraduje. Sigurno da su zimski sportovi neki koji bi tu mogli nešto postići, jer imate planine, skijališta...

Za one koji počinju bitno je da ima dobar tim, trenere... Ljude koji znaju kako klince privuči da dolaze na trening, da se bore. Siguran sam ako se to napravi da će svi pomoći da se postigne nešto više".

Naglasio je koliko je vrlo važno obrazovanje, u koje se danas mnogo više ulaže.,

"To se mnogo promijenilo. Kad sam ja bio mlad, treneri nisu imali nikakve škole. Sada svi treneri moraju imati fakultetske diplome, onda država daje svoj dio, plaća nekih 50 posto prihoda... To je osnova. Trener bez znanja ne može naučiti sportistu, jer sport je danas dosta komplikovan i treba znati dijelo čovjeka da ga sprema", kazao je Ulaga.

Damijan Sedar, ambasador Slovenije

Prisutnima se obratio i slovenački ambasador Damijan Sedar.

Među gostima su bili i dogradonačelnik Samir Avdić, ministar za boračka pitanja Omer Osmanović, te gradski vijećnik Jasmin Ademović

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije