Njemačke firme više nisu u prvoj ligi, dok SAD i dalje dominiraju

0
Radiosarajevo.ba
Njemačke firme više nisu u prvoj ligi, dok SAD i dalje dominiraju
Foto: Picture Alliance / Njemačke kompanije u padu

Među 100 najvrjednijih kompanija na svijetu - prvi put nema ni jedne njemačke firme. Prva na rang listi - kojom dominiraju firme iz SAD - je naftna kompanija iz Saudijske Arabije.

Evropa stoji loše i loše joj se piše.

Njemačke firme sve više gube težinu na svjetskim berzama. Dok je na kraju 2007. među 100 najvrjednijih bilo sedam njemačkih kompanija, na kraju 2021. samo još dvije. U prvoj polovini 2022. nijedna njemačka kompanija nije zastupljena na ovoj rang listi. To je rezultat studije revizorske i konsultantske kompanije EY.

Zoran Kesić: 'Samo Vučić, Dačić, Vulin, Brnabić i Dodik Srbima lijepe etiketu genocidnog naroda'

Zoran Kesić: 'Samo Vučić, Dačić, Vulin, Brnabić i Dodik Srbima lijepe etiketu genocidnog naroda'

Najbolje rangirana frima sa sjedištem u Njemačkoj je SAP koji se bavi softverom SAP sa tržišnom vrijednošću od 106 milijardi dolara, koja je, međutim, tek na 113. mjestu. Njemački Telekom je na 120. mjestu sa 98 milijardi dolara, a na 74. mjestu je Linde (industrijski gas) koja od spajanja sa Praxair-om ima sjedište u Irskoj.

Apple prestaje proizvoditi iPod nakon 21 godine od prvog predstavljenog modela

Apple prestaje proizvoditi iPod nakon 21 godine od prvog predstavljenog modela

Naftna kompanija Saudi Aramco je sa tržišnom vrijednošću od 2,3 biliona američkih dolara najskuplja kompanija na svijetu – a slijedi američki Apple. Sve u svemu, međutim, malo se promijenilo u dominaciji firmi sa sjedištem u SAD na svjetskim berzama: sada ih je 60, a prije pre šest mjeseci ih je bilo 61, piše Deutsche Welle.

Među prvih 10 su Microsoft, Alphabet, (matična kompanija Gugla) Amazon, Tesla, investiciona kompanija Berkshire Hathaway, zdravstveno osiguranje Unitedhealth, Johnson & Johnson i Fejsbuk grupa Meta.

Najvrjednija evropska kompanija, je švajcarski Nestle - na 20. mjestu. Prema revizorima, krajem 2007, dakle prije finansijske krize, od 100 najvrjednijih kompanija širom svijeta 46 su bilie iz Evrope. Sada ih je ostalo samo 16.

Povratak energetskog sektora

Pad cijena na svjetskim berzama – izazvan ruskim ratom protiv Ukrajine, zabrinutošću oko recesije i rastućim kamatnim stopama – uništio je bilione vrijednosti u prvoj polovini 2022.

Samo tržišna kapitalizacija, odnosno vrijednost akcija kojima se trguje na berzi 100 najskupljih kompanija - pala je tokom prvih šest mjeseci ove godine za 17 odsto ili 6,1 biliona dolara - na oko 29,8 biliona dolara. Pritom su tehnološke firme pale čak za 28 odsto.

Nasuprot trendu, naftne i gasne kompanije među prvih 100 povećale su svoju berzansku vrijednost za 19 odsto.

"U posljednje vrijeme investitori se više fokusiraju na profitabilnost nego na rast", objasnio je Henrik Alers, izvršni direktor EY Njemačka. „Novac se više ne daje tako lako, povećavaju se zahtjevi prema kompanijama u koje se ulaže".

Sumorni izgledi za Evropu

Iako mnoge vodeće firme i dalje bilježe visoke profite, trenutna situacija je dovela do duboke neizvjesnosti, kaže Alers. On očekuje veoma tešku drugu polovinu godine:

Farmaceutska kompanija EMS – lider na brazilskom farmaceutskom tržištu 16 godina

Farmaceutska kompanija EMS – lider na brazilskom farmaceutskom tržištu 16 godina

"Loše vijesti se gomilaju, moraju da se prevaziđu mnoge krize od kojih neke podstiču jedna drugu. Opasnost od globalne recesije je sada realna."

Alers smatra da će digitalizacija - kojoj je pandemija korone dala ogroman zamah - vjerovatno imati odlučujući uticaj na ekonomiju i berze u godinama koje dolaze.

A tu su Evropa i Njemačka slabo pozicionirane. Od 23 tehnološke kompanije koje su trenutno među 100 najboljih, 17 ima sjedište u Sjevernoj Americi, četiri u Aziji i samo dvije u Evropi. Prema njegovim riječima, trend digitalizacije je doveo do toga da se posljednjih godina smanji težina Evrope na svjetskim berzama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije