Kako se Clinton oprostio od Muhameda Alija

Anadolija
Kako se Clinton oprostio od Muhameda Alija
Bill Clinton, Spike Lee, David Beckham, Mike Tyson, Kerim Abdul Jabbar, Arnold Schwartzenegger, Billy Crystal, Will Smith i mnogi drugi prisustvovali su komemoraciji Muhamedu Aliju.

Muhammad Ali borio se za zajedničko dobro cijelog čovječanstva, poručio je bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Bill Clinton, na komemoraciji u rodnom gradu bokserske legende Louisvilleu, održanoj nakon što je jučer ukopan, prenosi Anadolu Agency (AA). Komemoraciju koja je počela učenjem odlomaka iz Kur’ana, prisustvovalo je oko 15 hiljada osoba, a molitve za Alija uputili su predstavnici različitih vjerskih zajednica.

Bivši predsjednik SAD-a Bill Clinton u obraćanju istakao je kako se “Muhammad Ali borio za zajedničko dobro cijelog čovječanstva”. Kao osoba koja je bila privržena vjeri, Ali je znao da nije mogao u potpunosti kontrolisati svoj život, istakao je Clinton, te dodao:

“Ipak, znao je da ima slobodu izbora. Mi smo se danas ovdje okupili iz ljubavi i poštovanja prema njemu, a to je rezultat njegovog izbora.”

Alijeva supruga Lonnie Ali kazala je kako je Muhammad želio da i njegov život i njegova smrt budu povod za izvlačenje određene pouke, te, kako je poručila, on je u tome uspio. Prema njenim riječima, Ali je tokom cijelog života bio spreman žrtvovati sve od sebe kako bi ustrajao na putu koji je smatrao pravim.

 

 

 

Ko je bio Muhamed Ali?

Ali je bolovao od Parkinsonove bolesti nakon što se prestao baviti boksom. Nakon što je hospitaliziran zbog respiratornih problema, preminuo je 3. juna u 74. godini u bolnici u Phoenixu. Od početaka karijere pokazivao je izniman talenat za boks. Praktikovao je netipičan način borbe, sa spuštenim gardom i brzim kretanjem po ringu.U amaterskom boksu je karijeru završio osvajanjem zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Rimu 1960. godine u teškoj kategoriji. Prvu borbu za naslov prvaka u profesionalnom boksu je imao 1962. kada je u kontroverznom meču pobijedio Sonnyja Listona. Tokom karijere je u 61 meču zabilježio 56 pobjeda, od toga 37 knock-outom. Američki bokser Cassius Marcellus Clay Jr. je 1964. prešao na islam i uzeo ime Muhammad Ali.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije