Atletika / Ivana Španović: Sportaši bivše Jugoslavije velika su podrška jedni drugima

20. 07. 2017. u 10:23:00 Anadolija

Shares: 0

Najbolja srbijanska atletičarka Ivana Španović, aktuelna europska dvoranska prvakinja u skoku udalj, nalazi se na pripremama u Slovačkoj, gdje se oporavlja od povrede stopala i priprema za izazove u augustu.

Tačnije, ona će nastupiti na Svjetskom prvenstvu u Londonu i nada se boljem uspjehu nego prije dvije godine u Pekingu, kada je osvojila bronzanu medalju.

"Godina 2016. bila je fenomenalna. Uspjela sam ostati fokusirana tokom svih takmičenja na ono najvažnije - medalja u Riju. Ostvarili smo ono u šta smo moj tim i ja vjerovali godinama i za šta smo se temeljno i detaljno spremali. S tri osvojene medalje i Dijamantskom ligom u jednoj godini mogu reći da je to nauspješnija sezona u dosadašnjoj karijeri, iako sa zlatom na dvoranskom EP-u s 7,24 metara 2017. prijeti da bude jedna od najkvalitetnijih", rekla je Španović.

Ona navodi da je adrenalinski ovisnik u smislu da voli izazove na najvećim takmičenjima, jer velika daljina nije lako ostvarljiva, kao ni mjesto na postolju.

"Trudim se da uživam u svakom ostvarenom rezultatu, ali ne dozvoljavam sebi da se opustim. Radim naporno svakog dana jer vjerujem u veće daljine od 7,24 metara. Najveći izazov čeka me na Svjetskom prvenstvu u Londonu gdje ću se boriti za najviše postolje, jer je to jedina neosvojena medalja“, ističe Španović.

Ovog ljeta ima samo dva nastupa u Dijamantskoj ligi, u Lozani je 6. jula osvojila prvo mesto, ali je povrijedila stopalo, pa je u Londonu tri dana kasnije izvela samo jedan skok, dovoljan za drugo mjesto. Pobijedila je Amerikanka Tijana Bartoleta, trenutno prvoplasirana u generalnom plasmanu Dijamantske lige. Ivana navodi da voli jaku konkurenciju, jer je to podstiče da više trenira i nastoji da ostvaruje što bolje rezultate.

"Bez konkurencije sigurno ne bih imala kontinuitet velikih skokova tokom cijele sezone. Volim da se takmičim u jakoj konkurenciji, jer je svako takmičenje drukčije, a treba zadržati koncentraciju samo na svoje skokove. To je najteže, ali kada se to savlada to onda postaje tvoja prednost i lakše kontrolišeš svojim tijelom i umom“, kaže najbolja srbijanska atletičarka.

Ona navodi da za koncentraciju uoči skoka ima poseban ritual.

"Mislim da ga svi sportisti imaju. Borilišta su mjesta gde je cijeli fokus isključivo na nama samima. Sami sebi smo i najveća podrška i najveći neprijatelj. Prijatelji me često zadirkuju, novinari su radoznali, ali uvijek nešto sebi govorim. To su uglavnom stvari koje bih željela da vidim da sebe posmatram van borilišta“, navodi Ivana Španović.

Medijska pažnja bila je usmjerena i na druženje Ivane Španović i hrvatske rekorderke u bacanju diska Sandre Perković. Kako ističe, velika takmičenjima su prilika i za druženje s atletičarima iz zemalja iz bivše Jugoslavije.

"To je samo razlog više da međusobno budemo u super odnosima. Jedni drugima smo velika podrška i provodimo dosta vremena zajedno kada se sretnemo tokom takmičenja“, navodi Španović.

Za medalju većeg sjaja

Njen trener Goran Obradović kaže da Ivanina povreda stopala iz Lozane nije ozbiljnija i očekuje da će, uz odgovarajuće terapije, biti brzo sanirana i da će biti spremni na Svjetsko prvenstvo u Londonu. Kvalifikacije skoka udalj su 9. augusta, a finale je 11. augusta.

"U Moskvi je 2013. godine uzela bronzu sa 6,82 metara. U Pekingu je, također, uzela bronzu, ali sa 7,01 metara. U Londonu očekujemo novu borbu za medalju, ali se nadamo da će ovoga puta biti većeg sjaja“, zaključuje Obradović.

NEMA KOMENTARA