Isplori 2018: Kamen temeljac nove grane privrede i vrata za razvoj infrastrukture

F. Z.
Isplori 2018: Kamen temeljac nove grane privrede i vrata za razvoj infrastrukture
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Isplori 2018
U Olimpijskoj dvorani Juan Antonio Samaranch danas je otvoren Međunarodni investicijski sajam sporta, sportske opreme, sportskih pomagala,lova i ribolova Isplori 2018.

Sajam će biti otvoren do 13. maja, a ovaj događaj predstavlja postavljanje temelja nove grane privrede. Zbog toga je sajam otvorio ministar privrede Kantona Sarajevo - Muharem Šabić.

"Uloga nas političara nije da otvorimo sajam, dođemo i držimo govore. Ja mislim da je naša uloga da nađemo način kako da budžetska sredstva donesemo u ovu granu privrede. Sport je par excellence grana privrede u svijetu i ne znam što ne bi bila kod nas. Jaka je i neraskidiva veza sporta i turizma. Kanton Sarajevo i grad Sarajevo su top destinacije svjetskog turizma. Stepen godišnjeg rasta turizma je ponajveći u Europi. Moramo iskoristiti te elemente. Evidentna je kriza sporta u Bosni i Hercegovini i Kantonu Sarajevo nakon rata. Situacija se može popraviti odvajanjem budžetskih sredstava i ulaganjem u sport i traženjem novog regulatornog načina kako ćemo organizovati sportska društva. Mi se nismo zaboravili baviti sportom, talentovana smo nacija i moramo naći inovativni način kako da organizujemo sport i sportske klubove. Spoj sporta, turizma i dobre volje može dovesti do rezultata i zaustaviti odlazak mladih sportista iz države", rekao je Muharem Šabić, ministar privrede Kantona Sarajevo.

Enes Salihović, projekt menadžer sajama istaknuo je kako je "Međunarodni investicijski sajam sporta, sportske opreme, sportskih pomagala,lova i ribolova Isplori 2018." dobio veliku podršku od Vlade Kantona Sarajevo.

"Danas smo postavili kamen temeljac novoj grani privrede - sportskoj industriji. To je odlično prepoznao i ministar Šabić i Vlada Kantona Sarajevo. Moram reći da ideje moraju kretati odozdo prema gore, a mi očekujemo obratno, a to je totalna permutacija. Pozivam građane da idu s idejom prema gore i sigurno će dobiti podršku kao što smo i mi. Mi smo utemeljili granu privrede koja će polučiti zasigurno velike rezultate u narednom periodu. Zacrtali smo velike ciljeve i vjerujem da ćemo ih ostvariti. Danas je zaista velika stvar da se na ovom sajmu formira udruženje sportskih pedagoga Federacija BiH. To je jedna od institucija koje će biti s nama, baš kao i Vanjskotrgovinska komora i ostale institucije. Cilj je da pomognemo ljudima da od ideje dođu do realizacije. Imamo ogromne potencijale i trebamo ih iskoristiti. Ovaj sajam je samo početak i sigurno da će se to u budućnosti širiti. Postavili smo okvir iz kojeg ćemo dalje djelovati", istaknuo je Enes Salihović, projekt menadžer sajma.

Ministar kulture i sporta Mirvad Kurić istaknuo je kako bi ovaj projekat mogao donijeti veće investicije i razvoj infrastrukture koja je jako bitna za sport i napredak sportista.

"Mislim da svaka investicija, a pogotovo u investicija u infrastrukturu donosi bolje rezultate. Sportski je to vrlo bitno i ovo je jedan projekat koji je u začetku, a mogao bi da nam obezbjedi veće investicije kada je u pitanju infrastruktura u oblasti sporta", rekao je Mirvad Kurić ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo, a s njim se slaže i Mehmed Janjoš, legenda FK Sarajevo:

"Jedna sjajna manifestacija u našem gradu naizad. Mislim da je trebalo i ranije pokrenuti i nadam se da će vlasti preppoznati značaj sporta i koliko je on bitan i jak za privredu. Nadam se da ćemo uz maksimalno finansiranje dobiti objekte koji su preduslov za još bolje rezultate. Mi smo izuzetno talentovana nacija, ali nam objektivno infrastruktura ne dozvoljava da pokažemo ono što znamo", istaknuo je Mehmed Janjoš, legendarni fudbaler i trener Fudbalskog kluba Sarajevo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije