Bolidi Formule E mogli bi proći kroz BiH: Sarajevo kandidat za domaćina utrke

A. B.
Bolidi Formule E mogli bi proći kroz BiH: Sarajevo kandidat za domaćina utrke
Foto: EPA / Formula E
Glavni grad Bosne i Hercegovine već šest mjeseci aktivno se priprema da bude domaćin utrke Formule E u junu 2019. godine, potvrdio je za Radiosarajevo.ba gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka.

Formula E je takmičenje koje organizira Međunarodna automobilistička federacija (FIA), a pod njenim okriljem se organizira i Formula 1.

"Radimo na ovome aktivno već šest mjeseci i trenutno smo u finalu. Iskreno se nadamo da ćemo uspjeti realizirati ovaj veliki događaj koji bi Sarajevo stavio na mapu Formule E zajedno s ostalim velikom svjetskim gradovima", rekao nam je Skaka.

Prema njegovim riječima, već je urađena studija izvodljivosti, a ozbiljne pripreme se vrše već odavno.

Bernie Ecclestone: Biografija čovjeka koji je 40 godina vodio Formulu 1

"Sarajevo je ušlo u uži krug s još jednim gradom. Ovo predstavlja veliki korak kako za grad, tako i za Bosnu i Hercegovinu - u ekonomskom i turističkom smislu. Željno iščekujemo ovu atrakciju", dodao je gradonačelnik Sarajeva.
 

Inače, bolidi Formule E su električni trkači automobili. Prva utrka održana je u Pekingu, 13. septembra 2014. Sve utrke Formule E održavaju se u gradskom okružju da bi se uličnim utrkama promovirala zelena tehnologija.

Svaka momčad ima četiri bolida i dva vozača, tako da svaki vozač tokom utrke koristi dva bolida zbog potrošnje energije pohranjene u akumulatoru koja nije dovoljna za cijelu utrku, jer nije predviđena zamjena baterija.
 
U utrkama Formule E učestvuje  i nekoliko bivših vozača iz Formule 1 kao što su Grassi, Di Pique, Junior i slično. Formula E iz dana u dan privlači sve veći broj obožavatelja automobilizma i ljubitelja tehnologije. Trenutno je u Formula E prvenstvu deset momčadi, 20 vozača i 40 automobila, svaka momčad ima 4 vozila i 2 vozača. 
 
Vjerojatno najveća zvijezda ovoga takmičenja je Jacques Villeneuve, prvi bivši vozač Formule 1 koji se prebacio na električne bolide.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije