Bernie Ecclestone: Biografija čovjeka koji je 40 godina vodio Formulu 1

J. M.
Bernie Ecclestone: Biografija čovjeka koji je 40 godina vodio Formulu 1
Foto: Red Bull / Bernie Ecclestone i bivša supruga Slavica Radić
Krajem januara mediji su objavili kako je nakon punih 40 godina s pozicije šefa Formule 1 otišao Berni Ecclestone. Radi se o jednoj od najosebujnijih ličnosti modernog businessa i sporta što pokazuje i živopisna biografija "F1 Suprema".

1930: U malom selu blizu Ipswicha, 28. oktobra, rođen je Bernard Charles Ecclestone, sin kapetana ribarskog broda.

1946: Sa 16 godina napušta školu i zapošljava se u lokalnoj plinskoj kompaniji. Svoju strast prema motociklima finansira preprodajom dijelova i već tada ulazi u business.

1949: Vozi prvu utrku sa 500-kubičnom Formulom 3. Svoj posao širi preprodajom automobila i aukcijama.

1951: Prerađuje Cooper Mk-V i redovno vozi utrke sa solidnim uspjehom.

1956: Nakon trkačkog sudara sa Billom Whitehouseom, Bernie završava u bolnici i odlučuje reći zbogom aktivnoj karijeri. "Budio sam se nekoliko puta u bolnici i shvatio da nisam spreman prihvatiti rizik da do kraja života budem prikovan za krevet i buljim u strop", objasnio je kasnije. U to doba sreće prvu suprugu sa kojim dobiva dijete.

1957: Vraća se u svijet brzina sa novcima koje zaradio u automobilskoj branši i finansijskom sektoru. Postaje menadžer Stuart Lewis-Evansa i kupuje dva bolida F1 Connaught sa namjerom da ih iznajmljuje. Plan se izjalovio, a njegov štićenik Lewis Evans potpisuje za Vanwall.

1958: Ecclestoneovi bolidi Connaught ne uspijevaju završiti nijednu utrku u sezoni. Bernie je prisiljen dva puta sjesti u svoje bolide, ali se ne uspijeva kvalifikovati za utrke u Monaku i Velikoj Britaniji. Nakon što je na utrci za VN Maroka poginuo Lewis-Evans, Ecclestone nakratko prekida veze sa automobilskim sportom.

1965: Vraća se na veliku scenu kao menadžer Jochena Rindta, budućeg svjetskog prvaka F1.

1968: Preuzima važnu ulogu u timu Lotus F2 za koji voze Rindt i Graham Hill.

1971 Za 100 hiljada funti Ecclestone kupuje Brabham F1 tim od Rona Tauranaca nakon slabe sezone ove tradicionalne "štale".

1972: Prva sezona Brabhama sa novim vlasnikom nije uspješna ali Ecclestone postavlja temelje za buduće uspjehe tima. Istovremeno preuzima ulogu u udruženju konstruktora F1 (FOCA) što će biti prvi korak u izgradnji njegove F1 imperije.

1974: FOCA – koju vode vlasnici britanskih timova Ecclestone (Brabham), Colin Chapman (Lotus), Teddy Mayer (McLaren), Max Mosley (March), Ken Tyrell (Tyrrell) i Frank Williams (Williams) – traži za sebe veći dio kolača od prihoda F1.

1976: FOCA dobija bitku sa FIA-om što osigurava novčani poticaj svim F1 timovima. Također postavljaju zahtjeve za pravednijom raspodjelom prihoda od tv-prijenosa.

1978: Ecclestone postaje izvršni direktor FOCA-e, a Max Mosley njegov savjetnik. Rastu tenzije oko komercijalnih prava na F1 između FOCA-e i FISA-e, novoformiranog sportskog odjeljenja FIA.

1980: FISA pokazuje mišiće pokušajem da zabrani aerodinamički "ground-efekt" za 1981. godinu što je direktni atak na udruženje konstruktora. FOCA i Ecclestone odgovaraju formiranjem Svjetske federacije auto-moto sporta kao rivala FISA-e. Nova federacija propada jer je FIA imala monopol na ugovore s organizatorima utrka.

1981: Spor oko datuma VN Južne Afrike natjerao je FOCA-u da organizira vlastitu utrku kao još jedno upozorenje FISA-i da mogu napustiti šampionat. Iako je "utrka upozorenja" bila haotična (bolidi su nastupali na starim Avon gumama pokupljenim iz jednog Ecclestoneovog skladišta), to je bilo dovoljno da ubijedi FISA-u da uđe u ozbiljne pregovore sa FOCA-om oko novog ugovora o raspodjeli prihoda. Rezultat je potpisivanje Concorde sporazuma koji timovima garantira veće prihode kao i pravo veta pri donošenju propisa. Polovinom oktobra Nelson Piquet osvaja prvu titulu za Brabham pod Ecclestoneovim vodstvom tima.

1982: Na utrci u Monzi Ecclestone sreće buduću suprugu Slavicu Radić, tada 24-godišnju Riječanku koja je radila kao foto-model.

1983: Brabham-BMW s Nelsonom Piquetom osvaja još jednu titulu iako je bilo mnogo indicija da bolid Ecclestoneovog tima odudara od tehničkih propisa. Protest konkurenata je odbijen što je ocijenjeno kao znak dobre volje FIA/FISA-e za zakopavanjem ratnih sjekira sa Ecclestoneom i FOCA-om.

1984: Vjenčanje Ecclestonea i Slavice Radić te rođenje prve kćerke Tamare.

1985: Piquet napušta Brabham krajem sezone zbog neslaganja sa Ecclestoneom oko novčanih primanja.

1987: Ecclestone prodaje Brabham za više od pet miliona dolara i postaje potpredsjednik FISA-e na poslovima promocije. Prestankom važenja prvog Concorde ugovora uspostavlja novu organizaciju FOPA (kasnije poznata kao FOM) za vođenje poslova oko prava na tv-prijenose. FOPA je mnogo profitabilnija od stare organizacije i osigurava 47 posto prihoda timovima, 30 posto FIA-i, a ostatak ostaje unutar organizacije.

1988: Rođena Petra, druga kćerka Bernieja i Slavice Ecclestone.

1993: Max Mosley postaje predsjednik FIA-a i na visoke položaje postavlja bivše Ecclestoneove saradnike iz Brabhama što ubrzava uspjeh FOPA-e i F1.

1995: Mosley ispred FIA-e daje Ecclestoneu komercijalna prava na F1 za narednih 15 godina.

1996: Ecclestone prenosi vlasništvo svojih poslova u F1 na suprugu Slavicu u cilju izbjegavanja plaćanja poreza. To je i priprema za osnivanje nove komanije naredne godine, kada su FOM i njeni ogranci postali vlasništvo SLEC Holdinga (SLEC – SLavica ECclestone).

1999: Ecclestone prodaje 12,5 posto dionica SLEC-a  fondu Morgan Grenfell Private Equity za 325 miliona dolara. Nakon operacije srca ugrađen mu je trostruki koronarni bajpas, ali se brzo vraća zdrav na posao.

2000: Ecclestone priprema posao vrijedan 360 miliona dolara za komercijalna prva na F1 za period od 100 godina (od 2013. godine). Nakon negativne preporuke Europske komisije prodaje 37,5 posto akcija SLEC-a američkom investicionom fondu Hellman & Friedman za 725 miliona dolara.

2001: Prodaje još 25 posto dionica SLEC-a za skoro milijardu dolara, a preostalih 25 posto prenosi u porodični Bambino Holdings.

2005: Gubitak finansijskog utjecaja Ecclestone kompenzira preuzimanjem funkcije predsjednika Formule 1.

2007: Ecclestone i Flavio Briatore kupuju londonski fudbalski klub Queens Park Rangers.

2009: Razvod Bernie Ecclestone sa Slavicom. Prema nekim špekulacijama, bivšoj supruzi morao je platiti milijardu funti.

2017: Bernie Ecclestone napušta mjesto prvog čovjeka Formule 1 nakon što je organizaciju, za osam milijardi dolara, kupila američka Liberty Media. Bernie će ubuduće raditi kao savjetnik s titulom počasnog predsjednika.

Uvijek bez dlake na jeziku: Kontroverzne izjave Ecclestonea

O demokratiji: "Demokratija nije dobar sistem jer uvijek trebate osobu koja će paliti i gasiti svjetlo. U Velikoj Britaniji smo imali Margaret Thatcher, dok je Irak imao Sadama Huseina koji je ovu državu učinio stabilnom."

O mogućnosti da Amerikanka Danica Patrik vozi Formulu 1: "Žene moraju biti obučene u bijelo poput svih kućanskih aparata."

O novim timovima koji su 2010. godine ušli u Formulu 1: "Trebamo se riješiti tih invalida. Oni su sramota za F1."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije