EU4Sport: Šef delegacije EU u BiH igrao odbojku s učenicima u OŠ "Nafija Sarajlić"

0
FENA
EU4Sport: Šef delegacije EU u BiH igrao odbojku s učenicima u OŠ "Nafija Sarajlić"
Foto: N.G / Radiosarajevo.ba / Šef Delegacije EU u BiH posjetio Osnovnu školu 'Nafija Sarajlić'

U povodu obilježavanja Evropske sedmice sporta šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU u BiH, ambasador Luigi Soreca danas, 30. septembra je posjetio Osnovnu školu Nafija Sarajlić u Sarajevu koja je u okviru projekta EU4Sport dobila sredstva za potpunu obnovu sportske sale.

EU4Sport je projekat u vrijednosti 2,1 miliona eura kojim će se omogućiti bolji uvjete za rad te obnoviti i modernizirati sportske dvorane u školama u Sarajevu, Ustikolini, Voljevcu, Stranjanima, Visokom, Donjem Hotonju, Kupresu, Tešnju, Rogatici, Blatnici, Strojnicama i Istočnom Sarajevu.

Ambasador Luigi Soreca u izjavi za medije kazao je da današnjim dešavanjem zaključuju  evropsku sedmicu sporta. 

Izraelska vojska ušla u Liban

Izraelska vojska ušla u Liban

"Ovo je još jedan povod da iskažem vrijednost podrške koju je EU osigurala za građane ove zemlje. Samo obrazovanje je izuzetno važno za EU, a sport i sportske aktivnosti su sastavni dio i obrazovanja. Tri su vrijednosti koje bih naglasio sa svoje strane, to su repsekt, timski rad i fair play. Sjajno je biti ovdje, gdje sam imao priliku iz prve ruke vidjeti efekte realizacije projekta EU4, konkretno u 17 razuličitih obrazovnih institucija, škola, također i na Fekultatu sporta, ukupne vrijednosti više od dva miliona eura", kazao je ambasador Soreca, koji je zajedno sa ambasadorima zemalja članica EU, zapovjednikom EUFOR-a i učenicma odigrao odbojkašku utakmicu.  

Nastavnica tjelesnoog i zdravstvenog obrazovanja u OŠ "Nafija Sarajlić" Verica Mušović izrazila je  zahvalnost EU koja je finansirala otvaranje učionice za tjelesni i zdravstveni odgoj.

Europska unija finansira novi projekat u Bosni i Hercegovini vrijedan 2,1 milion eura

Europska unija finansira novi projekat u Bosni i Hercegovini vrijedan 2,1 milion eura

"Zahvaljujući EU ova sala je obnovljena, pretvorena u jedan funkcionalan i divan prostor, gdje će dolaziti nove generacije da ne samo da razviju fiizičke aktivnosti nego i prijateljstvo, empatiju i mnoga druga iskustva. Ovaj prostor je lijep i finkcionalan, sad kako smo ga dobili u novom ruhu imaćamo jedan predivan objekat u kojem su do sada proistekli mnogi poznati sportisti, teniserka Dea Herdželaš, fiudbaleri Haris Handžić, Samir Zeljković i mnogu drugi. Uglavnom, to su neke naše vrline razvijanja fizičkih aktivnosti, da radimo na dobrobiti ove zajednice i na razvoju djece", kazala je Mušović.

Evropska sedmica sporta je inicijativa Evropske unije pokrenuta 2015. godine kao odgovor na rastuće probleme neaktivnosti građana. Evropska sedmica sporta (23. – 30. septembar) promovira učešće u sportskim i rekreativnim aktivnosti i nastoji povećati svijesti o brojnim prednostima koje nose ove aktivnosti. Također, podstiče građane širom Evrope da budu aktivni "#BeActive", ne samo tokom ove sedmice, već tokom cijele godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije