Novi šef delegacije EU poslao poruku građanima: "Optimističan sam u pogledu napretka BiH"

3
Radiosarajevo.ba
Novi šef delegacije EU poslao poruku građanima: "Optimističan sam u pogledu napretka BiH"
Foto: Prtscr / Youtube / Luigi Soreca

Nakon sastanka s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Denisom Bećirovićem na kojem je uručio akreditive, novi šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini ambasador Luigi Soreca obratio se putem video poruke u kojoj je naglasio svoju snažnu predanost podršci Bosni i Hercegovini na njenom putu ka članstvu u EU.

"Moja ambicija je da zajedno proslavimo još prekretnica", kazao je ambasador Soreca u video poruci nakon predaje akreditiva u Predsjedništvu BiH.

Ambasador Soreca se u poruci osvrnuo na svoj dosadašnji rad u vezi Bosne i Hercegovine, podsjetivši na prekretnicu iz 2010. godine kada je uveden bezvizni režim za putovanja u EU. Naglasio je da je dalji napredak na evropskom putu moguć uz političku volju i saradnju svih nivoa vlasti.

Upoznajte dražesne ptičice iz Japana: Podsjećaju na loptice pamuka, a izuzetno su druželjubive

Upoznajte dražesne ptičice iz Japana: Podsjećaju na loptice pamuka, a izuzetno su druželjubive

Kada je riječ o narednom periodu, izrazio je optimizam u pogledu napretka koji Bosna i Hercegovina može postići na svom putu ka EU, ističući da će reforme donijeti konkretne koristi za građane i prije nego što se ostvari punopravno članstvo u EU.

"Članstvo u Evropskoj uniji je najvažniji zajednički cilj za većinu ljudi širom Bosne i Hercegovine. Članstvo je cilj koji ujedinjuje. Nužne reforme na evropskom putu donijet će i brojne konkretne koristi, čak i prije nego što Bosna i Hercegovina formalno postane članica. Bolje javne usluge, snažnija vladavina prava, konkurentnija privreda, bolje saobraćajne veze i čišća energija su samo neki od primjera. Bosna i Hercegovina je oduvijek u srcu Evrope", rekao je.

Pogledajte poruku koju je, kako je istaknuo, poslao svima u Bosni i Hercegovini:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije