Džudistkinji Majlindi Kelmendi uručena nagrada od 100.000 eura za olimpijsko zlato

Anadolija
Džudistkinji Majlindi Kelmendi uručena nagrada od 100.000 eura za olimpijsko zlato
Osvajačici olimpijskog zlata, džudistkinji Majlindi Kelmendi, danas je u Ministarstvu za kulturu, omladinu i sport Kosova uručena državna nagrada za vrhunske sportske rezultate u vrijednosti 100 hiljada eura.

Njenom treneru Dritonu Kuki pripalo je 50.000 eura. Drugoj kosovskoj džudistkinji Nori Gjakovi, koja nije osvojila nijednu medalju, dodijeljeno je specijalno priznanje, u vrijednosti od 5.000 eura za postignutu olimpijsku normu.

Najbolja kosovska sportistkinja Majlinda Kelmendi, koja je ušla u historiju kao osvajačica prve olimpijske medalje za Kosovo, izjavila je da po povratku iz Rija, za razliku od ranije, s trenerom nije razgovarala o finansijama, jer “nema para koje mogu platiti osjećaj nakon osvajanja zlata na Olimpijadi”.

Ona se zahvalila kosovskom ministru za sport na podršci i svim ljudima koji su je podržavali.

“Mislim da ovo nije moja posljednja velika medalja, imam još posla da uradim”, kazala je džudistkinja.

Trener Kuka se zahvalio na nagradi i ministru na stalnoj podršci: “Vjerujem da ćemo svi zajedno i nakon ove zlatne medalje imati malo bolji status u odnosu na druge.”

Istaknuo je da je nakon osvajanja zlata, Majlinda u svjetskim medijima predstavljana kao najbolja olimpijska priča ikada.

Kosovski ministar za kulturu, omladinu i sport Kujtim Shala je izrazio nadu da je Majlindin uspjeh samo početak velikih rezultata na međunarodnoj sportskoj sceni kosovskih sportista, te da očekuje da Majlinda ovakav rezultat ponovi i da joj se pridruže i drugi sportisti.

“Ceremonija koja je danas i nagrada koju dobivate je vaša zasluga, a nama samo obaveza. Ovo nije zasluga Vlade i države Kosova, ovo je zasluga vašeg rada i nagradu ćete dobiti prema zakonu”, kazao je Shala.

On je naglasio da Ministarstvo radi na kategorizaciji sportova i sportista prema vrhunskim rezultatima, i to će tokom septembra biti završeno, dok je u saradnji s Džudo savezom Kosova i općinom Peć započeta procedura da naredne godine počne gradnja nacionalnog džudo centra u Peći, rodnom gradu Majlinde Kelmendi.

Majlinda je do sada dva puta bila svjetska i tri puta evropska šampionka u džudo u kategoriji 52 kilograma.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije