Divna priča: Borilački klubovi treniraju zajedno kako bi najbolje predstavili BiH

0
Radiosarajevo.ba
Divna priča: Borilački klubovi treniraju zajedno kako bi najbolje predstavili BiH
Foto: Screenshot / Mladi sportisti BIH na zajedničkim pripremama

Konkurencija na prvom, uspjeh na drugom mjestu, moto je kojim se vode klubovi borilačkih sportova iz većine gradova Unsko-sanskog kantona. Odlasci u druge gradove i organiziranje zajedničkih treninga postala je praksa, a sve sa samo jednim ciljem – da Bosnu i Hercegovinu na predstojećim takmičenjima predstave na najbolji mogući način.

Klubovi iz nekoliko gradova Unsko-sanskog kantona otkrili su čari zajedničkog treniranja, pa su uz odmjeravanje snaga, mladi borci zajedno sa nekoliko bh. reprezentativaca još jednom pokazali svoju spremnost. Pripremaju se ovako za predstojeća takmičenja.

"Znatno dobijamo na kvalitetu takmičara, ali i kandidata za reprezentaciju. Fokus je prvenstveno na kandidate za kadetsku i juniorsku reprezentaciju BiH za predstojeće Svjetsko prvenstvo koje će se održati krajem augusta u Mađarskoj", kaže Senad Ćatić, glavni trener kik bokserske reprezentacije BiH za tatami discipline.

Reuf Bajrović tvrdi: Protivno američkim partnerima, "Trojka" izdaje državu BiH!

Reuf Bajrović tvrdi: Protivno američkim partnerima, "Trojka" izdaje državu BiH!

Idealna je ovo prilika da mladi borci uče jedni od drugih, ali i da slušaju trenere drugih klubova. Kažu, zahvalni su trenerima na prilici da uče i od mladih reprezentativaca. Njihova očekivanja su velika.

"Uklopit ćemo se u jednu cjelinu, tako ćemo moći formirati već grupu takmičara iz USK-a koji će biti članovi reprezentacije", govori Edin Malkoč, član KBV Kurto iz Bihaća.

Emina Sipović za Radiosarajevo.ba: Ponosna sam što sam sa sestrama donijela tri medalje za moju BiH

Emina Sipović za Radiosarajevo.ba: Ponosna sam što sam sa sestrama donijela tri medalje za moju BiH

Ajna Ramakić članica je KBS Zino iz Bihaća: "Cilje je da se što bolje pripremimo za predstojeća takmičenja i to je odlična ideja da se međusobno možemo isprobati jedni na drugima".

Intenzivni treninzi tokom sedmice nešto je na šta su ovi mladi sportaši već navikli. Čak i kad im postane naporno, njihovi uspjesi su njihova najveća motivacija.

"Svaka medalja je posebna i svako veće takmičenje priraste srcu, pokušaš da pokažeš sve najbolje na takmičenju, a onda na kraju godine to rezultira time da te tvoja država predstavi na takav način da si ti najbolji sportaš", objašnjava Dino Ružnić, član KBS Tigar iz Cazina i najbolji sportista USK-a.

Orhan Bajbutović član je KBS Ljutoč iz Orašca i reprezentativac BiH: "Najviše mi znači što sam osvojio Državno prvenstvo u kicklightu, tu sam proglašen najboljim juniorom, gdje sam i dobio poziv za reprezentaciju".

U ovom malom povratničkom mjestu nadomak Bihać okupili su se klubovi i talenti bez kojih bi bh. kik boks bio upitan, stav je trenera.

Bravo, Bosanci: Četiri zlata za Bosnu i Hercegovinu na Europskom prvenstvu

Bravo, Bosanci: Četiri zlata za Bosnu i Hercegovinu na Europskom prvenstvu

"Mi smo broj jedan. Ako mi ne dođemo na državno prvenstvo u tatami disciplinama, prvenstvo se ne može ni održati. Što se toga tiče, 13 klubova je u kantonu, sve su uglavnom prvaci sa područje Unsko-sanskog kantona", navodi Zijad Halilović, predsjednik Kik boks saveza USK-a.

Domaćin ovih priprema, Klub borilačkih sportova Ljutoč, već je izrodio dva reprezentativca, a upravo oni će, zajedno sa svojim prijateljima iz Unsko-sanskog kantona, predstavljati Bosnu i Hercegovinu na Evropskom kupu u Zagrebu te Svjetskom kupu u Italiji, piše FTV

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije