Bosanka s austrijskim pasošem svojom ljepotom osvaja srca ljubitelja atletike

Radiosarajevo.ba
Bosanka s austrijskim pasošem svojom ljepotom osvaja srca ljubitelja atletike
Foto: EPA / Ivona Dadić
Višebojka Ivona Dadić na Europskom prvenstvu koje se održava u Berlinu očarala je ljubitelje atletike svojom ljepotom na Europskom prvenstvu, a malo je poznato da je ova djevojka porijeklom iz Bosne i Hercegovine.

Dadić je počela trenirati još od ranog djetinjstva, a sa 14 godina godina je upisala sportsku školu u Linzu. Njena najveća ljubav je višeboj, a od pojedinačnih disciplina omiljena joj je trčanje na 800 metara.

Na Europskom prvenstvu u Amsterdamu 2016. godine osvojila je bronzanu medalju u sedmoboju, a prije godinu dana na Europskom dvoranskom prvenstvu osvojila je srebrenu medalju u petoboju.

U Austriju je stigla nakon što su njeni roditelji pobjegli od rata u Bosni i Hercegovini. Otac Nino je iz Bugojna, a majka Danica iz Buškog Blata. Ivona je rođena u Welsu u austrijskoj saveznoj državi Gornja Austrija.

Prije četiri godine dobila je nagradu Večernjakova domovnica. Nagrada se dodjeljuje za najboljeg sportaša Hrvatske u dijaspori.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije