Bosanac Mirza Pramenković, svjetski prvak u kickboxu, redovno vodi online treninge

A. S.
Bosanac Mirza Pramenković, svjetski prvak u kickboxu, redovno vodi online treninge
Instagram / Mirza Pramenković, svjetski prvak u kickboxu

Svjetska kickbox scena Bosanca Mirzu Pramenkovića upoznala je 2016. godine kada je postao svjetski prvak u Dublinu.

Nakon toga Mirza je nizao uspjeh za uspjehom, trofej za trofejom, a ovaj svestrani Sarajlija jedan je od najmlađih trenera kickboxa u Bosni i Hercegovini i regionu.

On se kao trener Kickboxing kluba “Mirza Team”, u vrijeme korona krize trudi da svoje članove dovoljno motivira, pa je u želji da im vrati osmijeh na lice i samu želju za treningom, organizirao „on-line“ treninge.

„Trenutno smo u toj fazi neke vrste karantina koji je najbolji za nas. Ipak, postoji više načina da se družimo i da održimo kontakt sa društvom, kao i da radimo na sebi. Mnogi izgube motivaciju jer su navikli na sve te sprave, na to da im je potreban neko da ih nadgleda i motivira. Međutim za sami trening, kao što govorim i svojim članovima, nije potrebno ništa osim dobre volje. A moji je momci zaista imaju“, priča nam Pramenković, dok nam pokazuje neke od vježbi koje radi sa svojim članovima iz kluba.

On kaže da postoje mnoge vježbe koje se mogu izvoditi s našom tjelesnom težinom...

„Tu su čučnjevi, sklekovi, skokovi, trbušnjaci, shadow kickbox, razboj kao i mnoge mnoge druge… Za sve to potrebno je samo pokrenuti se, imamo toliko slobodnog vremena sada, tako da izgovor “nemam vremena” za mene ne postoji“, naglašava Pramenković.

On kaže da je pratio pressice Kriznog štaba Federacije BiH, kada je Goran Čerkez, član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik federalnog ministra za javno zdravlje, kazao da „naši ljudi nisu dovoljno fizički aktivni ovih dana“ i da zbog toga poziva sve da mu se jave na njegov Facebook ili Instagram profil i počnu sa zajedničkim online treninzima.

Mirza Pramenković, svjetski prvak u kickboxu - undefined

Instagram: Mirza Pramenković, svjetski prvak u kickboxu

“Naravno, treba poštovati svaku mjeru zaštite koje je donio krizni štab. No, iz ovoga trebamo izaći najprije zdravi, a potom jači i fizički, kao i psihički. Svaki trud se na kraju isplati“, dodao je Pramenković.

A kao najbolji primjer poslao nam je snimku svog dede Ramiza, oca od njegovog oca Ismira Ike Pramenkovića, koji redovno na pokretnoj traci i na spravama svaki dan provede 30 minuta.

„Deda Ramiz ima 89 godina, ali svako jutro trenira. Često ga moj otac Ismir traži da odu zajedno malo prošetati u blizini kuće, da bi bio u pokretu i aktivan, ali mu on uglavnom odgovori da malo pričeka, jer vježba. Zaista mu se svi divimo u kući“, kaže Mirza Pramenković, svjetski prvak u kickboxu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije