Bosanac Ado Jahić zaigrao za Ameriku: Ovo je velika čast za mene

0
Radiosarajevo.ba
Bosanac Ado Jahić zaigrao za Ameriku: Ovo je velika čast za mene
Foto: Privatni album / Ado Jahić u dresu SAD

Američki Bosanac Ado Jahić odnedavno je redovni član futsal reprezentacije SAD, odnosno kako se to u Americi kaže ”Indoor soccera”.

“Od aprila 2020. godine igram Indoor Soccer u St. Louis Ambush klubu koji se takmiče u “Major Arena Soccer League”, najvišem profesionlanm rangu u Americi. Indoor Soccer se igra sa martinelama (slično kao u hokeju na ledu) sa pet igrača plus golman, a golovi su malo manji neko na velikim terenima", priča Jahić za BHDINFODESK iz Birminghama.

Skauti američke futsal reprezentacije prepoznali su njegov potencijal i u aprilu ove godine pozvalina futsal kamp u Dallas.

Konaković poručio ambasadoru Izraela u Srbiji: Vi ste sramota diplomatije i ljudska ste sramota!

Konaković poručio ambasadoru Izraela u Srbiji: Vi ste sramota diplomatije i ljudska ste sramota!

Futsaleri Mostar SG spremni za Glavnu rundu Lige prvaka

Futsaleri Mostar SG spremni za Glavnu rundu Lige prvaka

"Naravno, ti pozivi se ne odbijaju, prihvatio sam ga jer je to bio izazov da pokažem koliko zaista mogu. Moram reći da je konkurencija bila velika, ali kada ste sigurni u ono što znate, rezultat ne izostane. I od tada sam stalni član američke nacionalne futsal reprezentacije", dodaje Jahić.

Naglašava da američka futsal reprezentacija ima zaista odlične uslove.

"Sve je osigurano i o svakom detalju računa vodi nas stručni tim, moje je samo da dobro igram. Ove godine okupili smo se u aprilu u Dallasu, mjesec dana kasnije na Floridi, u junu smo bili u Portlandu. Nakon toga polovinom jula smo se pripremali u Bostonu. Prije dvije sedmice smo došli u Evropu, tačnije u Umag, na veliki internacionalni “UMAG Nations Cup”, gdje smo igrali protiv futsal reprezentacija Slovenije, Češke, Francuske i Crne Gore. Ostvarili smo pet pobjeda i remi I osvojili prvo mjesto. Naravno, na ovakvim turnirima i protiv renomiranih protivnika stičemo nova znanja i iskustva”, dodao je Jahić.

Ado Jahić u dresu SAD
Foto: Privatni album: Ado Jahić u dresu SAD

U fudbalskim krugovima Jahić nije nepoznato ime. Nogometom se počeo baviti sa pet godina u Saint Louisu Bosnian Youth klubu koji je okupljao svu našu djecu. Tu je bio sedam godina i tada prelazi na viši nivo u MLS Academiju koji je najveći nivo za djecu u Americi, potom je postao postao član Saint Louis Scott Gallagher, a najbolje partije pružio je u timu Bradley Univerziteta iz Chicaga.

Prvi put pažnju struke privukao je na US Soccer Education reprezentativnom kampu u Denveru 2015. godine, nakon toga zajedno sa još 11 mladih talenata pozvan je na reprezentativno okupljanje u Zenicu.

Četiri dana provedana u kampu reprezentacije otvorila su mu vrata U-17 selekcije Bosne i Hercegovine, sa kojom je kasnije zabilježio još nekoliko nastupa.

“To je jedno veliko iskustvo i moram reći da je projekat US Soccer Educetiona izuzetno važan za naše mlade fudbalere u Americi i koliko mi je poznato preko 30 perspektivnih fudbalera je zahvaljujući njihovim kampovima dobilo šansu da obuče dres reprezentacije Bosne i Hercegeovine. Ja sam imao sreću da budem reprezentativac kadetske i juniorske reprezentacije i to mi mnogo znači jer, ipak, bez obzira što živim u Americi, ja se osjećam kao Bosanac", kazao je Ado Jahić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije