Beba sportske legende u teškom stanju završila u bolnici: Sve počelo s temperaturom

0
Radiosarajevo.ba
Beba sportske legende u teškom stanju završila u bolnici: Sve počelo s temperaturom
Foto: Instagram / Porodica Button

Maleni Hendrix, jednogodišnji sin Jensona Buttona, 40-godišnjeg britanskog vozača Formule 1 koji se povukao iz sportske karijere 2016., hitno je prebačen u bolnicu nakon što je pretrpio teški napad na Noć vještica.

Mališan je doživio zastrašujuće nagli porast temperature praćen febrilnim konvulzijama, prenosi Jutarnji list.

Napadaj febrilnih konvulzija nastupa naglo i dramatično, stoga se roditelji često ne znaju snaći u toj situaciji. Dijete najčešće izokrene oči i fiksira pogled u jednu tačku, izgubi svijest i trza se cijelim tijelom, uz hroptanje i moguće plavilo oko usta. Uz to, dijete može na duže trenutke prestati disati, što roditeljima koji ne znaju o čemu se radi izgleda kao da dijete umire. Ponekad se dijete počne jako znojiti ili sliniti, a može se javiti i povraćanje, zbog čega je bitno postaviti dijete u bočni položaj. Vrlo je važno ljekaru dobro opisati što se dogodilo, kako bi mogao što bolje utvrditi o kakvim se konvulzijama radilo. 

Button i njegova zaručnica Brittny Ward (28) bili su prestravljeni za život svog sina.

Jensonova zaručnica Brittny vijest je objavila na svom Instagramu nakon što je podijelila fotografiju na kojoj dječaka smiruje u svom naručju. 

“Porodica Button nije imala najbolju Noć vještica. Jadni mali Hendrix na kraju je u subotu popodne imao febrilni napad nakon naglog skoka temperature. Željeli bismo potaknuti svijesti o febrilnim napadajima, jer su oni mnogo češći nego što smo mislili. Oni su česti kod dojenčadi i male djece kada im temperatura naglo skoči i oni su odgovor njihovog tijela koje pokušava regulirati temperaturu”, napisala je Ward.

Nakon što je sama prošla kroz ovo grozno iskustvo, strahujući za život svog djeteta, Brittny je drugima putem društvenih mreža nastavila objašnjavati što učiniti u slučaju febrilnih konvulzija. 

“Ako niste znali, kada dijete ima febrilni napadaj, najbolje je što više ih hladiti i ne pokrivati ih. Također, najbolje je položiti ih na bok kako se ne bi gušili u svojoj slini”, savjetovala je brižna majka.

Djevojka poznatog vozača Formule 1 obavijestila je pratitelje o napretku zdravstvenog stanja njihovog sina. 

“Hendrixu danas ide puno bolje i čini se da se vratio u svoje razigrano stanje. Hvala svima koji su nam pomogli u ovoj zastrašujućoj situaciji i svima koji su nam se javili raspitujući se o Hendrixovom zdravlju”, napisala je Ward. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije