Najbolja bh. biciklistkinja: Lejla Tanović ostvarila uspjeh karijere

0
Radiosarajevo.ba
Najbolja bh. biciklistkinja: Lejla Tanović ostvarila uspjeh karijere
FOTO: Facebook / S utrke

Lejla Tanović, najbolja bh. biciklistkinja ostvarila je uspjeh karijere osvojivši 8. mjesto na Svjetskom prvenstvu u maraton discplini koje je održano u Turskoj.

Plasman u top 10 na Svjetskom prvenstvu je najbolji rezultat za bh. biciklizam u historiji Bosne i Hercegovine.

Na stazi dugoj 81 kilometar sa visinskim usponom od 2.500 metara pobjedu je odnijela reprezentativka Švicarske Ramona Forchini, drugo mjesto osvojila je dvostruka osvajačica olimpijske medalje Maja Włoszczowska iz Poljske, dok je podiji upotpunila Ariane Luthi također reprezantivka Švicarske.

Naša reprezentativka i četverostruka balkanska prvakinja je plasmanom osvojila nova 72 UCI boda, te će nakon upisa bodova zabilježiti veliki napredak na UCI ranking listi i popraviti svoj do sada najbolji plasman od 46. mjesta.

“Iako smo priželjkivali ulazak u top 10, te vjerovali da to može i ostvariti još uvijek smo pod utiscima jučerašnje vožnje i Lejlinog sjajnog nastupa. Lejla se ovim plasmanom probila u sami vrh svjetskog biciklizma i pokazala da će u nadolazećim sezonama biti jedna od favoritkinja za osvajanje medalje sa Svjetskog i Evropskog prvenstva. Uprkos tome što je Lejla bila jedna od najmlađih takmičarki u deset prvoplasiranih pokazala je veliko iskustvo i taktičko znanje odvozivši utrku bez greške”, rekao je selektor reprezentacije Amar Njemčević.

Pripreme za svoj prvi nastup na Svjetskom prvenstvu za Tanović bile su otežane usljed pandemije koronavirusa, jer se tokom čitave sezone nije moglo sa sigurnošću znati koje će se utrke održati zbog toga što je veliki broj takmičenja otkazan.

“Tokom utrke sam se osjećala sjajno, a dodatni motiv mi je bio to što sam nastupala u bojama naše države na najvećem takmičenju u brdskom biciklizmu. Iako su uslovi na utrci bili izuzetno teški zbog visoke temperature od početka do kraja sam davala svoj maksimum. Atmosfera na utrci je bila nevjerovatna i mnogo mi je značila podrška navijača na čitavoj stazi. Nakon upisa bodova očekuje me veliki napredak na UCI ranking list i time završavam svoju najuspješniju sezonu u karijeri”, rekla je Lejla Tanović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije