Znate li koji su bh. igrači bili najbolji strijelci jugoslovenske fudbalske lige?

2
Radiosarajevo.ba
Znate li koji su bh. igrači bili najbolji strijelci jugoslovenske fudbalske lige?
Foto: scsport.ba / Kapiteni Dražen Mužinić i Safet Sušić uoči početka utakmice

Jugoslovenska fudbalska liga bila je jedan od najboljih u Evropi u svoje vrijeme. Mnogi su smatrali kako je upravo bila kvalitetnija od lige u Francuskoj i da je spadala u Lige petice.

Dakako, od 1946. do 1992. godine iz Bosne i Hercegovine titule prvaka su osvajali Sarajevo (dva puta), Željezničara (jedan put), dok su pehari Kupa maršala Tita iz naše zemlje završili u vitrinama Veleža (dva puta), banjalučkog Borca (jedan put).

No, da li znate koji su igrači iz naše zemlje bili prvi topnci – tada moćne jugoslovenske lige? Koristili smo podatke Almanaha YU fudbala i donosimo vam zanimljive informacije.

Magična noć muzike i koncert za pamćenje: Rimski filharmoničari očarali sarajevsku publiku

Magična noć muzike i koncert za pamćenje: Rimski filharmoničari očarali sarajevsku publiku

U sezoni 1955/56 igrač Veleža Muhamed Mujić postigao 21 gol i dijelo je prvo mjesto sa Veselinovićem iz Vojvodine i Ognjanovom iz Crvene zvezde.

Igrala se sezona 1962/63 kada je igrača Željezničara Mišo Drago Smajlović sa 18 pogodaka postao prvi topnik lige. Sezonu poslije legendarni Asim Ferhatović Hase ponio je titulu najboljeg strijelca sa 19 postignutih golova.

U sezoni 1969/70 napadač Veleža Dušan Bajević je 20 puta zatresao suparničke mreže, a prvo mjesto dijelio je sa Santračem iz OFK Beograda.

Bh. fudbaleri dominiraju turskom ligom: Džeko najbolji strijelac, Hajradinović prvi asistent

Bh. fudbaleri dominiraju turskom ligom: Džeko najbolji strijelac, Hajradinović prvi asistent

Godinu dana poslije igrač Željezničar Božidar Boško Janković je sa 20 golova , također, dijelio prvo mjesto sa Nadovezom iz Hajduka.

Radomir Savić, igrač tima sa Koševa je u sezoni 1977/78 sa 21 postignutim pogotkom bio na vrhu liste strijelaca. Safet Sušić, jedan od najboljih igrača sa prostora bivše Jugoslavije, je u sezoni 1979/80 je sa 17 pogodaka dijelio prvo mjesto sa Kostićem iz Napretka.

U sezoni 1986/87 Radmilo Mihajlović iz Željezničara imao je na kontu 23 pogotka, što je bilo dovoljno za prvo mjesto.

Tri posljednje sezone Darko Pančev, koji je nosio dres Crvene zvezde, bio je nedodirljiv, a u sezoni 1990/91 dao je 34 pogotka srušio je rekord Slobodana Santrača iz 1972. godine koji je tada 33 puta zatresao mrežu rivala, piše SCSport.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije