Zna se hoće li Real igrati u polufinalu Lige prvaka

0
Radiosarajevo.ba
Zna se hoće li Real igrati u polufinalu Lige prvaka
Foto: EPA / Aleksander Čeferin

Panika koja je zavladala u noći s nedjelje na ponedjeljak, to jest kada je spomenuta mogućnost raspada 'ujedinjene nogometne Europe', vrlo brzo se ugasila.

Od 12 klubova koji su dogovorili (?!) nastupe u Superligi, šest ih se predomislilo u roku kraćem od 48 sati. Uefa je prijetila sankcijama, a sponzor se već povukao te je posve jasno da od realizacije tog projekta, barem zasad, neće biti ništa, piše Gol.hr.

Priča o nogometnoj Superligi, s 20 klubova, od kojih su 12 već potpisali prelazak u to natjecanje, živjela je tek dva dana. Prvi su se predomislili engleski klubovi, potom su im se priključili Inter i Milan, te madridski Atletico, dok su s idejom koju je prezentirao prvi čovjek Reala, Florentino Perez, ostali složni samo Real, Barcelona i Juventus.

Istovremeno, prvi čovjek Uefe, Slovenac Aleksander Čeferin prijetio je sankcijama, izbacivanjem iz europskih natjecanja, zabranom igranja za reprezentacije, pa na kraju i financijskim udarcem po džepu klubova. Otišao je toliko daleko najavivši da Real već ovog utorka ostaje bez nastupa u polufinalu Lige prvaka.

Međutim, na hitnom sastanku krovne europske nogometne asocijacije, odnosno njezinog Izvršnog odbora, sankcije su ovog puta zaobiđene. Klubovi koji su se htjeli 'odmetnuti' neće morati platiti ni centa. Očito su u UEFA-i sretniji samom činjenicom da se Superliga raspala u vrlo kratkom roku.

'Jedan mi je klub poslao raspored utakmica Superlige. Izgledao je jako smiješno jer su samo Real Madrid i Juventus igrali svake sedmice', rekao je Čeferin i najavio je postupke protiv određenih klubova.

'Radimo s našim stručnjacima na postupku protiv klubova. Bit će posljedica za sve. Ipak, svakako ćemo uzeti u obzir to da su engleski klubovi priznali grešku. Imali smo 235 od 247 klubova na svojoj strani, sad imamo 244. Očekujemo da svi shvate svoje propuste i da se suoče s posljedicama', rekao je Čeferin.

No, kao što vidimo, prijetnja je ostala samo na riječima. Jer i UEFU bi koštalo da je insistirala na izbacivanju Reala iz Lige prvaka, s obzirom na plaćena TV prava, a koja bi pala na njena leđa, piše Tportal.

'Mali su izgledi da se polufinalni okršaj Real Madrida i Chelseaja ne odigra. Sezona je u toku i TV kuće bi tražile odštetu ako bi se utakmica otkazala', rekao je Čeferin i dodao kako je spreman na kompromise.

'Vrata Uefe su uvijek otvorena, ali određeni klubovi će morati snositi posljedice. Oni su svi članovi naše organizacije, ali s nekim ljudima moj odnos više neće biti isti. Brojni su me razočarali, ali recimo da je Barcelona najmanje. Joan Laporta nije imao ništa u svojim rukama i napravio je pravi potez time što dopustio članovima kluba da odluče o svemu'.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije