Superligu napustio finansijer

1
Radiosarajevo.ba
Superligu napustio  finansijer
Foto: EPA-EFE / JP Morgan Chase & Co

Američka investicijka bankapovukla se iz Superlige.Ta banka trebala je biti financijski investitor novoosnovane europske nogometne Superlige, projekta vrijednog 3,5 milijarde eura.

Podsjetimo, financijski investitor Superlige je trebala biti Američka investicijska banka JP Morgan Chase & Co, koja je usko povezana s Edom Woodwardom, generalnim direktorom Manchester Uniteda, za kojeg se tvrdi da je jedan od glavnih inicijatora za osnivanje nove europske nogometne lige.

Naime, Woodward je radio za JP Morgan kada je porodica Glazer, koja je vlasnik i američkog NFL tima Tampa Bay Buccaneers, na kontroverzan način preuzela Manchester United.

Sama informacija da su klubovi potpisali ugovore isključuje tezu da se radi o blefu kako bi se osigurali bolji uvjeti od Uefe, piše SkyNews.

Superliga se urušila u samo dva dana nakon što ju je napustilo devet od 12 klubova koji su je osnovali. A sada su ti klubovi “bogataši” ostali i bez glavnog investitora.

U tom novom takmičenju trebali su učestvovati Real Madrid, Barcelona, Atletico Madrid, Arsenal, Chelsea, Tottenham, Liverpool, Manchester City i Manchester United, Juventus, Milan i Inter. Oni su pozvali još tri neimenovana kluba da im se priključe u projektu kojim bi zatim upravljalo tih 15 osnivača. Još pet klubova bi se kvalifikovalo za tu ligu temeljem rezultata u nacionalnim prvenstvima uoči premijerne sezone, mada nije navedeno iz kojih bi država bili.

Planirano je bilo da liga počne u avgustu, utakmice bi se igrale preko sedmice, a klubovi bi nastavili igrati domaća prvenstva.

Predsjednik Real Madrida Florentino Perez izabran je za predsjednika Superlige, a za dopredsjendika izabrani su Juventusov klupski predsjednik Andrea Agnelli i Manchester Unitedov predsjednik Joel Glazer.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije