Za šta služi polukrug na vrhu šesnaesterca?

Radiosarajevo.ba
Za šta služi polukrug na vrhu šesnaesterca?
Fudbal je igra koja u Bosni i Hercegovini zauzima posebno mjesto u društvenom životu, najvažnija sporedna, a nekima itekako i najvažnija stvar na svijetu.

Klubovi, prije svega oni s velikom tradicijom poput Sarajeva, Željezničara, Veleža, Čelika, Slobode imaju svoju armiju navijača, a kada igra reprezentacija, onda je onaj dio države koji je smatra svojom na stadionu ili uz TV prijemnike.

Međutim postavlja se pitanje koliko fudbalskih ljubitelja u Bosni i Hercegovini zna za šta služi polukrug koji se nalazi na vrhu šesnaesterca i da li ste sebi ikada postavili to pitanje. Naime prilikom izvođenja bilo kakvog prekida, fudbaleri koji ne sudjeluju direktno u izvođenju prekida moraju biti udaljeni od lopte 9.15 metara.

Tako je poluprečnik na centru igrališta upravo 9.15 metara, baš kao i što prilikom izvođenja prekršaja najbliži igrač od lopte mora biti udaljen 9.15 metara. Identična je situacija i prilikom izvođenja jedanaesterca, a baš zbog toga je i napravljen polukrug na vrhu šesnaesterca.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije