Švedska je kroz historiju sinonim za neuspjeh Italije

Radiosarajevo.ba
Švedska je kroz historiju sinonim za neuspjeh Italije
Fudbalska reprezentacija Italije nakon 60 godina neće igrati na Svjetskom prvenstvu. Sinoć Talijani na San Siru nisu uspjeli nadoknaditi gol zaostatka iz Štokholma, pa će na Mundijal Švedska s ukupnih 1:0.

Švedska je tako postala sinonim za neuspjeh Talijana. Italija posljednji put nije igrala na Mundijalu prije 60 godina. Domaćin je 1958. godine bila Švedska, a svijetu se predstavio tada 17-godišnji Pele.

Posljednji put Talijani su veliko takmičenje propustili 1992. godine. Prvak Evrope postala je Danska, a prvenstvo se igralo u Švedskoj.

Na Europskom prvenstvu 2004. godine Italija je takmičenje završila u grupnoj fazi. Imali su Talijani isti broj bodova (5) kao Danska i Švedska, ali su takmičenje završili u grupi. Uoči posljednjeg kola Dancima i Šveđanima je za prolaz dalje odgovarao remi rezultatom 2:2, a upravo se to i desilo u jednoj od najskandaloznijih utakmica u historiji europskih prvenstava. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije