Za dvije godine kreće Superchampions liga, za 'sirotinju' nema mjesta

Radiosarajevo.ba
Za dvije godine kreće Superchampions liga, za 'sirotinju' nema mjesta
/ EPA
S sezonom 2017/2018. istječe četverogodišnji plan i program takmičenja kojeg je UEFA donijela prije dvije godine, a već sada je jasno da se sprema revolucionarna promjena u Ligi prvaka.

Najveći klubovi maksimalno pojačavaju pritisak na Europsku fudbalsku federaciju kako bi im udovoljila u višegodišnjim zahtjevima.

UEFA i najbogatiji klubovi postigli su svojevrsni kompromis oko nove Lige prvaka. Zvala bi se Superchampions i počela bi u sezoni 2018/2019. Sistem takmičenja bio bi isti kao i sada (32 kluba raspoređena u osam grupa), ali ne i format kvalifikacija.

Po četiri direktna predstavnika imale bi Španija, Engleska, Njemačka i Italija. Tri bi išla izravno u Superchampions, a jedan putem pozivnice koju će dijeliti UEFA. Glavni kriterij je koliko je klub slavan i značajan u europskom fudbalu.

To znači da bi pozivnice bile rezervisane za klupove poput Manchester Uniteda ili Liverpooola, makar domaće prvenstvo završili iza četvrtoplasiranog Leicestera ili West Hama.

Što se tiče ostalih, po dva sigurna mjesta imale bi peta, šesta i sedma nacija s UEFA-ine tabele koeficijenata (to su trenutno Francuska, Rusija i Portugal), a po jedno petorka od 8. do 12. mjesta (trenutno Ukrajina, Belgija, Turska, Švicarska i Češka).

Time dolazimo brojke od 27 klubova koji bi imali izravni plasman u grupe što znači da bi ostalo samo mjesta za plasman kroz kvalifikacije. A u njima bi sudjelovalo 50 klubova, među kojima i po jedan iz svake od gore navedenih država.

Potvrda uvođenja nove Lige prvaka očekuje se u decembru ove godine. Tri mjeseca ranije UEFA će dobiti novog predsjednika, a ko god bio izabran, sigurno je da će pritisak velikih klubova rasti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije