Vječiti derbiji koji su obilježili poslijeratnu nogometnu bh. scenu

N. K.
Vječiti derbiji koji su obilježili poslijeratnu nogometnu bh. scenu
Arhiv / Ilustracija

Ovoga vikenda na programu je 7. kola BH Telecom Premijer lige, a na Grbavici će biti odigran i vječiti derbi gdje Željezničar u subotu, 31. augusta, na Grbavici s početkom u 20 sati dočekuje Sarajevo.

Trener Fudbalskog kluba Sarajevo Husref Musemić je istakao da je situacija sa igračkim kadrom dosta povoljnija nego u ranijim mečevima.

"Ne znam šta bih novo mogao reći po pitanju derbija. Sigurno da će biti dobar ambijent, dobar teren… Mi smo igrali više utakmica. Prepuštamo ulogu favorita Željezničaru, iako domaći teren ovdje nije velika prednost. Puno je bolja situacija što se tiče igračkog kadra, vraćaju se Lazić, Gavrić, Hodžić”, rekao je Musemić. 

Trener lidera na tabeli je ulogu favorita prepustio domaćinu. 

 Međutim, uoči ovog meča Amar Osim ne smatra da je njegov klub favorit.

"Može Husref pričati šta hoće, ali ne bih se složio da smo favoriti. Imaju dvije priče. Igramo na svom stadionu, a druga je da igramo protiv prvaka koji je i dalje prvi na tabeli. Tabela pokazuje ko je u ovom trenutku ispred koga i preformanse u posljednjih godinu dvije su definitivno na strani Sarajeva. Hvala Sarajevu, ali se ne bih složio sa konstatacijom da smo favoriti", rekao je Osim i dodao:

"Znamo i mi šuplju baciti. Nećemo pasti u tu klopku. Nije lijepo biti pet bodova u zaostatku ako nešto ganjaš. Zavisi od načina na koji ćeš izgubiti ako ćeš izgubiti, a mi se nadamo da nećemo. Način na koji ćeš izgubiti može puno važniji biti nego matematska razlika nakon utakmice. Ako pokažemo da imamo argumente, pet bodova neće biti puno, a i ako pobijediš i vidiš da si slabiji, šta to znači? Imaćeš bod prednosti, a oni će imati ostalo. Puno je važnije kako će se svi pokazati jer to daje nadu za nešto, a to nešto je dvadesetak kola do kraja", ističe Osim.

U nastavku se prisjetimo pet vječitih derbija koji su obilježili poslijeratnu nogometnu scenu u BiH:

U jubilarnom 70. derbiju između Sarajeva i Željezničara u sezoni 1997./1998. godina, gradski rivali su podijelili bodove odigravši 1:1.

Na Koševu se okupilo 35 000 gledalaca, koji su u nekoliko navrata i prekidali utakmicu utrčavanjem na teren.

Strijelci su bili Smječanin za Sarajevo i Vazda za Željezničar.

Godine 1998. odigrano je finale play-offa za prvaka BiH između Željezničara i Sarajeva, a Plavi su slavili golom Hadisa Zubanovića u 90. minuti susreta.

Utakmica je odigrana 5. juna 1998. godine na Koševu pred 40.000 gledalaca. U odličnom ambijentu fudbaleri obje ekipe su pružili jako dobru predstavu, a za veliko slavlje naših navijača pobrinuo se Hadis Zubanović.

U 90. minuti susreta Željezničar je izveo kontranapad preko Pehlivanovića i Šopovića, a za realizaciju se pobrinuo Hadis Zubanović, miljenik svih navijača Željezničara.

Tim pogotkom Plavi su osvojili prvu poslijeratnu titulu pod nadzorom UEFA-e, a navijači Željezničara svake godine 5. juni obilježavaju kao “Zubandan”.

U 33. kolu Premijer lige BiH 28. aprila 2001. godine igrali su Sarajevo i Željezničar na Koševu vječiti derbi kojeg su dočekali na prve dvije pozicije.

Bordo tim doživio je debakl od Plavih, t eizgubio rezultatom 0:3.

Za 0:1 pogodio je već u 14. minuti Bešlija. Igrao se 34. minut kada je Muratović udvostručio vodstvo. Konačnih 0:3 postavio je Fatić u 72. minuti.

Sarajevo je pobijedilo u 87. vječitom derbiju na Grbavici rezultatom 0:1, te na taj način prekinulo crnu seriju u prvenstvenim utakmicama protiv Željezničara u sezoni 2005./2006. godini.

Na tribinama stadiona Grbavica skupilo se oko 12.000 gledaoca, a pobjedonsoni gol za Bordo klub postigao je Matija Matko u 84. minuti.

Sarajevo je 21. aprila 2007. godine slavilo protiv Željezničara na Koševu rezultatom 2:1, te je ovom pobjedom napravilo veliki korak ka naslovu prvaka BiH, a na kraju su i dotakli vrh u toj sezoni.

Igrao se 6. minut kada bivši kapiten Sarajeva Albin Pelak centrirao u srce šesnaesterca gdje najviše skače Boubacar Dialiba i glavom matira Alaima za vodstvo Željezničara od 1:0.

Sarajevo je poravnalno nakon što je Faruk Ihtijarević asistirao Almir Turković u 20. minuti koji koji je pogodio glavom za 1:1.

Husref, Musemić napravio je sjajan potez u 83. minuti. Emira Obuću zamijenio je Muamer Kurto. Rezervista Sarajeva u prvom kontaktu s loptom preciznim udarcem pogađa mrežu Željezničara za 2:1 i veliko slavlje na tribinama gdje su bile smještene pristalice Sarajeva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije