Vežite se, polijećemo: Svi žele srušiti Sarajevo i Zrinjski, vladare bh. fudbala

F. Z.
Vežite se, polijećemo: Svi žele srušiti Sarajevo i Zrinjski, vladare bh. fudbala
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Slavlje na Koševu i pehar

Vežite se, palimo motore i polijećemo. Premijer liga Bosne i Hercegovine nakon tačno dva mjeseca vraća se na zelene terene širom naše domovine. Početak nove sezone s nestrpljenjem se čekao širom Bosne i Hercegovine, a razlog je jednostavan - očekuje se nikada zanimljivije prvenstvo.

U elitu su se vratili mostarski Velež i banjalučki Borac (jedina dva kluba pored Sarajeva i Željezničara koja su osvajala trofeje u Jugoslaviji), dva fudbalska velikana, a zauzeli su mjesta Krupe na Vrbasu i GOŠK-a iz Gabele. Uz dužno poštovanje prema Krupljanima i Gabeljanima, ali sama ova promjena među 12 najboljih klubova Premijer lige Bosne i Hercegovine mnogo je donijela i donijet će na popularizaciji najelitnijeg fudbalskog takmičenja od Save do Mora i od Une do Drine.

Stadioni će biti puniji...

Činjenica da su u Mostaru i Banjoj Luci ovu sezonu ozbiljno shvatili, da je u gradu na Neretvi fudbal opet "u modi", da se u Banjoj Luci na tribinu vratili navijači Borca i da su obje ekipe napravile dobar posao u prelaznom roku samo su šlag na tortu. Stadioni će biti puniji i to su fantastične vijesti za fudbal u Bosni i Hercegovini.

Favoriti pred početak novog prvenstva su bez ikakve sumnje Zrinjski i Sarajevo, dvije ekipe koje suvereno dominiraju bosanskohercegovačkim fudbalom. U posljednjih šest sezona to su jedina dva prvaka koja smo imali. Zrinjski je nešto uspješniji sa četiri titule prvaka, dok je Sarajevo osvojilo dvije. Međutim Bordo tim na svom kontu u tom periodu ima i dva Kupa Bosne i Hercegovine, dok trofej u najmasovnijem fudbalskom takmičenju Bosne i Hercegovine Plemići u tom periodu nisu osvajali. Ove sezone Sarajevo i Zrinjski opet su glavni pretedenti da trofej namijenjen prvaku smjeste u svoje vitrine, ali čini se da će im zadatak biti i najteži.

Željezničar s Amarom Osimom, najtrofejnijim trenerom Premijer lige BiH i daleko najtrofejnijim i najuspješnijim trenerom u historiji kluba dugoj skoro 100 godina, Borac iz Banjaluke i Velež iz Mostara koji su odradili dobar prelazni rok (Velež nije mnogo mijenjao), uvijek neugodni Široki Brijeg i Radnik iz Bijeljine, klubovi s bogatom historijom i velikim brojem navijača Čelik i Sloboda, ali i Mladost, Zvijezda i Tuzla City su izazivači Sarajlija i Mostaraca i garant da nas očekuju vrelo ljeto, zanimljiva jesen i nikada uzbudljivije proljeće.

Sarajevo nije puno mijenjalo kostur ekipe (još uvijek). Otišao je Nihad Mujakić, Rifetu Kapiću je istekla posudba, a onda je prešao u bundesligaša Paderborn, Emir Halilović je prešao u Spartak iz Trnave, a od jesenjeg dijela prošle sezone nema ni Joachima Adukora. Otišao je i Ljuban Crepulja, kao i Almir Bekić i Aleksandar Šofranac. U prvi mah čini se kao puno promijena, ali kostur ekipe ostao je na raspolaganju Musemiću, a stigli su Besim Šerbečić, Mirko Oremuš, Slobodan Milanović, dok se Dušan Hodžić vratio sa posudbe. Njih četvoricu mogli smo gledati u prvih 11 protiv Celtica i bili su među boljim na terenu, što znači da su se odlično uklopili u ekipu najtrofejnijeg trenera Sarajeva svih vremena - Husrefa Musemića. Stigli su u Sarajevo i Bojan Letić na lijevog beka, kao i Nebojša Gavrić, Gedeon Guzina i Matej Marković, ali njihove kvalitete tek trebamo vidjeti.

U Zrinjskom mnogo, neobično puno promjena ovog ljeta. Najvažnija je ona na klupi. Nema više dvostrukog osvajača Premijer lige BiH - Blaža Sliškovića. Baku je na klupi u svom prvom samostalnom trenerskom angažmanu zamijenio Hari Vukas, bivš pomoćnik hrvatskog stručnjaka Igora Tudora sa kojim je radio u Galatasarayu i Udineseu. Akademija Pandev nije neko mjerilo, ali ako se po jutru dan poznaje, Vukas bi mogao biti uspješan i kao samostalni trener. Osim Sliškovića Zrinjski su napustila dva izuzetno važna, neki će reći i najbolja fudbalera prošle sezone - Marin Galić i Miloš Filipović. Samir Bekrić karijeru nastavlja u Slobodi. Otišli su i Amer Bekić, Dalibor Veselinović, Hrvoje Barišić, Abid Mujagić, Marko Perišić...

Detalj sa meča Sarajevo - Zrinjski - undefined

Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba: Detalj sa meča Sarajevo - Zrinjski

Zrinjski je odradio fantastičan prelazni rok i ako Vukas to uspije posložiti Plemići bi mogli biti i najozbiljniji kandidat za titulu prvaka. Stigao je fantastični špic Radnika Ifran Hadžić, bivši fudbaler Mostaraca, ali i Željezničara Ivan Lendrić pridružio mu se u napadu. Stigao je i Mario Tičinović na poziciju desnog beka, a na zadnjem veznom je sjajni Damir Zlomislić. Iz Etno sela Stanišić došao je Miljan Govedarica i sudeći po viđenom odlično se ukolopio. Mladi reprezentativac BiH Jasmin Čeliković stigao je na poudbu iz Rijeke. U Zrinjski su stigli i Tomislav Barišić, desni bek koji je igrao i u Veležu, kao i bivši napadač Slobode - Antonio Vidović.

Dosta prometno bilo je i na Grbavici. Anel Šabanadžović se pridružio AEK-u, a Matej Rodin je završio u Perugiji. Irfan Fejzić više neće stajati na golu, potpisao je za tuzlansku Slobodu. Branko Bajić je novi fudbaler Mladosti iz Doboja kod Kaknja, a nekoliko mlađih igrača je otišlo na posudbe. Stigao je golman Filip Erić iz Zvijezde 09, kao i bivši fudbaler Sarajeva, veznjak Mehmed Alispahić. Ako ga zaobiđu povrede bit će izuzetno pojačanje za Plave. Na Grbavicu je stigao i Petar Bojo, fudbaler Mladosti iz Doboja kod Kaknja, mladi veznjak kojem je, kako kaže, Željezničar u srcu od ranog djetinjstva. Ugovore s Plavim su potpisali i sjajni mladi veznjaci Zvijezde iz Gradačca, odnosno kakanjskog Rudara - Amar Mehić i Sedad Subašić. Ostaje nam da vidimo da li će ove sezone biti od koristi Amaru Osimu.

Borac je mnogo mijenjao. Darko Vojvodić više nije trener, a zamijenio ga je bivši fudbaler kluba i apsolutna legenda Premijer lige Bosne i Hercegovine - Branislav Krunić. Stigao je bivši fudbaler Plavih, Širokog Brijega i Zrinjskog - Ivan Crnov, kao i Bojan Marković. Mladen Lučić, iskusni premijerligaški golman novo je ime među stativama. Mnogo se očekuje od talentovanog veznjaka Dejana Bosančića. Velika pojačanja su Srđan Vujaklija, bivši napadač Crvene zvezde stigao je iz Proletera, kao i Marko Jovanović iz Voždovca. Povratnik iz Partizana je Aleksandar Subić, a stigao je i bivši fudbaler Sarajeva - Denis Čomor, dok je iz Zagreba stigao Malijac - Dieudonne Gbakle.

Kao što smo rekli u Mostaru nije bilo puno promjena. Rodrigo je otišao u TOŠK, Biševac u Novi Pazar, a Hamza Mešanović u GOŠK. Ipak, najvažnija informacija je da je Nusmir Fajić još uvijek tu. Od pojačanja stigli su Muharem Ćivić iz Slobode i bivši defanzivni veznjak Željezničara - Dino Hasanović. Renato Skoko je stigao kao slobodan fudbaler.

Mijenjali su i u Širokom Brijegu. Tomislav Turčin se vratio s posudbe u Rijeku, dok su Begonja i Parković napustili klub kao slobodni igrači. Otišao je i legendarni Luka Bilobrk, ali i Marin Popović. Eliomar je pojačao srbijansku Mladost Lučani, Josip Ćorluka - Domžale, a Stipo Marković Lokomotivu Zagreb. U Široki Brijeg su stigli Toni Jović, nekadašnji defanzivac Borca i Zrinjskog, golman Dario Miškić, Josip Pehar iz Brotnja, kao i bivši fudbaler Eibara, Splićanin, desni bek Branimir Cipetić.

Lopta će se prvo zakotrljati u Mostaru i Ugljeviku

Radnik iz Bijeljine je ostao bez Irfana Hadžića koji je potpisao za mostarski Zrinjski, kao i Tarika Isića koji ide u Čelik. Emir Hodžurda je otišao u GOŠK, a golman Mladen Lučić u banjalučki Borac. Ognjen Đelmić novi je fudbaler Zvijezde, a Josip Šantić Slobode. Stefan Barić potpisao je ugovor sa FV Illertisenu. U Bijeljinu su stigli Dalibor Kozić umjesto Lučića, Seid Zukić iz Slobode i Miloš Plavšić iz Bačke Topole. Nekoliko fudbalera vratilo se s posudbe.

Pregled svih transfera Premijer lige Bosne i Hercegovine možete pogledati OVDJE, a raspored svih utakmica OVDJE. Vežite se, polijećemo! Lopta će se prvo zakotrljati u Mostaru i Ugljeviku, a već večeras (20:30), očekuje nas prvi derbi sezone. Na Grbavici igraju Željezničar i Borac.

Sutra će na teren Sloboda i Radnik, a u ponedjeljak igraju Široki Brijeg i Čelik Zenica. Ipak, veiki derbi, već na početku sezone igraju Sarajevo i Zrinjski na stadionu Asim Ferhatović Hase i to je najičšekivanija utakmica sezone. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije