Uprava FK Sarajevo u Zenici: Utakmicom ćemo prebroditi animozitet gradova

Anadolija
Uprava FK Sarajevo u Zenici: Utakmicom ćemo prebroditi animozitet gradova
Foto: AA / Uprava FK Sarajeva u Zenici

Članovi Uprave FK "Sarajevo" posjetili su danas sjedište Zeničko-dobojskog kantona, gdje je održan sastanak sa premijerom ZDK-a Mirzom Ganićem, ministrom ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK-a Spahijom Kozlićem, predsjedavajućim Skupštine ZDK-a Ćamilom Huskićem te komesarom policije ZDK-a Semirom Šutom.

Određen termin utakmice Sarajevo – BATE Borisov

Tema sastanka bila je organizacija susreta trećeg kola kvalifikacija Evropa lige, koje će FK "Sarajevo" igrati protiv bjeloruskog "BATE Borisov", u Zenici, 8. augusta.

Ko je naredni protivnik Sarajeva: Prvaci Bjelorusije 13 puta zaredom, pet puta igrali LP

Domaću utakmicu trećeg kola kvalifikacija Evropa lige FK "Sarajevo" odigrat će na zeničkom stadionu, obzirom da Olimpijski stadion Asim Ferhatović Hase ne ispunjava potrebne uslove.

Potvrđeno: FK Sarajevo domaći susret u Europi igra na Bilinom polju

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirza Ganić izrazio zadovoljstvo što će Zenica i Zeničko-dobojski kanton biti domaćin ovog sportskog događaja.

"Ministarstvo unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona do sada je vrlo uspješno osiguravalo realizaciju utakmica. Znate da reprezentacija BiH igra u Zenici i to je dovoljan argument i dokaz da smo sposobni da upriličimo realizaciju bitnog događaja. Želim da istaknem da smo težište razgovora stavili na to da je FK 'Sarajevo' domaćin u gradu Zenici i ZDK i kada govorimo da je domaćin, želim da pošaljem poruku svim građanima, navijačima, svim ljubiteljima sporta, da dođu i podrže FK 'Sarajevo' kao reprezentaciju, kao jednu našu nacionalnu ekipu koja igra u Evropskoj ligi. U tom dijelu sam kao premijer ZDK ponosan da imam priliku da učestvujem u ovome, a ponosan sam i što imamo klubova u BiH koji su izašli izvan okvira naše Prmeijer lige i otišli su u Evropske sfere. ZDK, FK 'Sarajevo' i grad Zenica su domaćini i žele da pobijede i da pošalju sportsku poruku u svijet i ako budemo slijedili pobjede reprezentacije na našem stadionu, očekujemo i da FK 'Sarajevo' pobijedi", rekao je Ganić.

Senad Jahić, predsjednik FK "Sarajevo" rekao je kako su iz Zeničko-dobojskog kantona dobili osjećaj sigurnosti da u Zenici mogu organizovati jednu domaćinsku utakmicu.

"Želim da se zahvalim na dobrodošlici svima koji su nam dali osjećaj sigurnosti da možemo organizovati jednu domaćinsku utakmicu u Zenici. Dobili smo obećanje i sigurnost da će se svi naši navijači osjećati sigurno, a da će pored naših navijača 'Hordi zla', da sve porodice mogu doći sa djecom da gledaju mirno i bezbjedno ovu utakmicu. Mislim da je ovo prvi korak da se prebrodi taj animozitet između navijača i gradova Zenice i Sarajeva. Znamo da je Zenica jedan od prvih gradova sa stadionom treće kategorije za odigravanje utakmice i poznat je i kod UEFA-e da može ispoštovati sve kategorije za odigravanje međunarodne utakmice i kao prvi rezevrni stadion je Zenica, zbog velikog iskustva koje su imali do sada u organizaciji međunarodnih utakmica. Po dobivanju dopisa iz UEFA-e, naš stadion je bio Zenica. Mi smo pokušali da to bude stadion Grbavica zbog blizine i posjećenosti naših navijača, ali zbog vremena i drugih razloga, nismo uspjeli da se utakmica igra na Grbavici", rekao je Jahić.

Dodao je kako novac nije bio prvobitni razlog za ovakvu utakmicu, s obzirom da je FK "Sarajevo" dobilo podršku Kantona Sarajevo, ali da zbog termina koje je UEFA postavila, nije bilo moguće organizovati da se susret igra na stadionu "Grbavica".          

Jahić je dodao kako na prodaji ulaznica radi PR tim ovog kluba te da će karte biti prodavane u fan-shopu i na drugim lokacijama u Sarajevu, te da će se potruditi da na dan utakmice ulaznice za ovaj susret budu dostupne i u Zenici.

Komesar MUP-a ZDK Semir Šut rekao je kako policijski službenici rade na osiguravanju ovog susreta.

"Uprava policije MUP-a ZDK radi na pripremama osiguranja ove utakmice uveliko, imali smo nekoliko sastanaka sa čelnicima FK 'Sarajevo' i sa navijačkim skupinama 'Robijaši' sa područja Zenice, a ono što mogu reći je da će uprava policije učiniti sve da se igrači, uprava i navijači koji dođu iz Sarajeva, ali i navijači iz Zenice i ZDK osjećaju sigurno kako na samoj utakmici, tako i u dolasku i odlasku sa područje našeg grada i našeg kantona. U tom interesu nećemo žaliti ni resursa ni policijskih službenika, angažovat ćemo dovoljno kako bi to bio lijep i nezaboravan sportski događaj. S tim u vezi smo već napravili saradnju i protokol sa upravom policije MUP-a KS koji će nam pružiti ispomoć, sa njima imamo jako dobru saradnju i očekujem da će ovo biti jedna lijepa sportska priredba. Apelujem na sve građane Zenice, navijačke skupine, vlasnike ugostiteljskih objekata da kao i uvijek i uvijek do sada pokažu da su dobri domaćini i da ovo bude još jedan u nizu sportskih događaja u Zenici i ZDK, a policija će sa svoje strane učiniti sve da to protekne u najboljem redu", rekao je Šut.

Šut je dodao kako će se na dan odigravanja utakmice svi animoziteti ostaviti "po strani".

"Što se tiče odnosa i što je predmet velikog interesovanja su odnosi navijačkih skupina i mogu odgovorno da kažem da će se na dan odigravanja ove utakmice animoziteti ostaviti po strani, dovoljno je da to kažem, a ovo je možda prilika da ovo bude prekretnica, da svi učinimo dodatnog napora da popravljamo odnose između uprava klubova, navijačkih skupina, kako bi svaka utakmica u BiH bila sportska priredba i za navijače i za porodice i djecu i omladinu koja tamo želi da dođe", zaključio je Šut.            

Koordinator sportskog segmenta FK "Sarajevo", Emir Hadžić rekao je kako FK "Sarajevo" može izdržati napore koje ima pred sobom.

"Već prošle godine smo imali sličnu situaciju gdje smo igrali Evropu, kup i prvenstvo i uspjeli smo da izguramo prvenstvo i kup sa rezultatom zadovoljavajućim, osvojili smo i titulu i kup. Ove sezone ćemo pokušati da napravimo što bolje rezultate, a tu je i Evropa gdje nam se otvorila još jedna dodatna šansa gdje igramo u trećem pretkolu Lige Evrope i moram da kažem da igramo sa slabijim protivnikom u odnosu na prošlu godinu, kada smo  imali Atalantu. Sinoć je i Zrinjski pokazao na utakmici protiv Utrechta gdje je bio autsajder da se može jer u fudbalu je sve moguće, tako da pred punim Bilinim poljem očekujemo dobru utakmicu i dobar rezultat i da imamo  prostora da očekujemo prolaz u revanš utakmici 14 dana kasnije", rekao je Hadžić.

Direktorica FK Sarajevo dobitnica prestižnog priznanja Leaders Under 40

U posjeti ZDK-a bila je i generalna direktorica FK "Sarajevo" Sabrina Buljubašić, te članica Upravnog odbora Ema Bukovica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije