UEFA uvodi radikalne promjene u Ligi prvaka? Klubovima iz BiH samo pusta želja

Radiosarajevo.ba
UEFA uvodi radikalne promjene u Ligi prvaka? Klubovima iz BiH samo pusta želja
Foto: EPA-EFE / Eden Hazard

Predsjednik Europske nogometne federacije (UEFA) Aleksander Čeferin u četvrtak je progovorio o promjenama formata Lige prvaka.

Slovenac i veliki prijatelj Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine ima ideju da se garantirano mjesto u tom takmičenju svima koji godinu ranije dođu najmanje do četvrtfinala.

Pojasnio je i razloge koji se kriju iza takve ideje.

“Željeli bismo zaštiti momčadi poput Ajaxa, ili ranije Monaca i Leicestera. Ajax je bio u polufinalu ove godine i sada moraju prodati sve igrače jer ne znaju hoće li se kvalificirati u Ligu prvaka iduće sezone. Ne mislim da bi trebali zaštiti previše klubova jer bi onda takmičenje bilo prezatvoreno, ali mislim da bi trebali zaštiti neke klubove. Jedna od ideja je klubovi koji dođu do određene faze iduće godine imaju osigurano mjesto. Međutim to je samo ideja. U septembru imamo sastanak s predstavnicima liga i klubova i tada ćemo razgovarati o tome”, poručio je Čeferin.

Još jedna od mogućih promjena tiče se formata grupa. Razmišlja se o uvođenju četiri grupe po osam klubova umjesto osam grupa po četiri kluba. Tu ideju navodno gura Udruženje europskih klubova (ECA), o čemu smo već pisali.

Isto tako razmatrat će se povećanje broja klubova u Ligi prvaka s 32 na 40 ili 48. Što se tiče Superlige, Čeferin je dao do znanja da se tako nešto neće dogoditi dok je on na čelu UEFA-e.

The Times ističe da se UEFA-om vrti još jedna zanimljiva ideja, a to je utakmica prvaka. Tačnije, želja im je da snage odmjere pobjednik Eura 2020. i ovogodišnje Cope.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije