UEFA sprema tešku kaznu Zvezdi za vrijeđanje Ibrahimovića i „Ibro, balijo“

0
A. S.
UEFA sprema tešku kaznu Zvezdi za vrijeđanje Ibrahimovića i „Ibro, balijo“
Foto: EPA-EFE / Zlatan Ibrahimović

Europska nogometna asocijacija (UEFA) podigla je optužnicu protiv Crvene zvezde zbog rasističkog vrijeđanja Zlatana Ibrahimovića na stadionu u Beogradu.

UEFA je otvorila istragu nakon što je jedan čovjek iz svečane lože na zapadnoj tribini stadiona “Rajko Mitić” tokom susreta Europske lige između Crvene zvezde i Milana vrijeđao nogometaša Milana.

Crvena zvezda je loše odglumila nevinost u „slučaju Zlatan Ibrahimović“, jer je svakom jasno da u njene svečane i novinarske lože niko ne ulazi bez znanja kluba, pogotovo od kada je pandemija zaključala nekadašnju Marakanu i sve stadoone Europe i zato joj UEFA sprema ceh za glasno „Ibro, balijo“.

Ovo našim komšijama neće biti prva kazna za slične incidente, a neko će odmah kazati - pa Zvezda je stare „mušterije“ UEFA-e.  

Prije dvije godine s beogradskih tribina se čulo skandiranja četničkom vođi Draži Mihajloviću i haškom optuženiku i osuđeniku Ratku Mladiću.

Podsjetimo, Disciplinska komisija UEFA kaznila je Crvenu zvezdu te 2018. sa dvije domaće europske utakmice bez prisustva publike i 72.000 eura zbog rasističkog ponašanja navijača i uvreda na meču Lige Europe sa Suduvom, tačnije zbog skandiranja četničkom vođi Draži Mihajloviću i haškom optuženiku Ratku Mladiću.

Beograđani se kod UEFA-e nisu dobro proveli ni šrtošle godine kada su skandirali - „Ubi, ubi Šiptara“. Tada je Crvena zvezda kažnjena od UEFA zabranom vođenja navijača na utakmicu sa Tottenhamom u Ligi prvaka, a sve zbog rasističkog skandiranja njenih pristalica poslije isticanja kosovske i albanske zatave na stadionu u Helsinkiju, preciznije zbog skandiranja „Ubi, ubi Šiptara“.

Sagovornik iz Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine je za portal Radiosarajevo.ba kazao da UEFA ima nultu toleranciju prema rasnoj, ali i svim drugim oblicima diskriminacije.

"Ta nulta tolerancija se provodi bez obzira da li se ona iskazuje transparentima, simbolima, gestikulacijama ili povicima kakav je bio slučaj kod Zlatana Ibrahimovića", kaže naš sagovornik iz NSBiH.

On je podvukao da su male šanse da srbijanski šampion prođe samo sa novčanom kaznom.

"Teško da će Disciplinska komisija UEFA-e donijeti neku blagu kaznu. Crvenu zvezdu, zbog svih nemilih scena iz prošlosti, čeka sigurno teška kazna. Usudio bih se prognozirati - novo zatvaranje stadiona na narednim europskim susretima i svakako nova novčana kazna. Mnogo toga će zavisiti i od izvještaja delegata susreta", dodao je naš sagovornik iz NSBiH koji se odlično razumije u europske prilike.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije