UEFA odlučila: Ko je najbolje rangirani klub iz BiH u 2016. godini

Radiosarajevo.ba
UEFA odlučila: Ko je najbolje rangirani klub iz BiH u 2016. godini
EPA-EFE / UEFA
Bordo tim sa sarajevskog stadiona Koševo najbolje je plasirani bosanskohercegovački tim u 2016. godini na zvaničnoj UEFA-inoj rang listi klubova.

FK Sarajevo se nalazi na 250. mjestu sa koeficijentom 5.300, a iza tima sa Koševa nalazi se tim sa Grbavice, koji je na 269. mjestu sa koeficijentom 4.800. Premda oba tima nisu izborili učešće na evropskoj sceni u prethodnoj sezoni i dalje imaju najviše bodova od svih bh. klubova.

Sasvim sigurno da je neodlazak u europska takmičena imao veliki utjecaj da klubovi imaju lošiji ranking u odnosu na godinu prije, kada su oba kluba završila sezonu bolje plasirani u odnosu na trentno stanje. Svakako da oba sarajevska premijerligaša ne smiju sebi 'dozvoliti luksuz' i ove sezone da ne odu u kvalifikacije za europska takmičena što bi dodatno utjecalo na poredak na kraju godine, piše portal Sport1.

Što se tiče ostalih bh. klubova Zrinjski se trenutno nalazi na 300. poziciji (4.050), dok je Široki Brijeg na 318. mjestu (3.550). Olimpic, Sloboda i Radnik imaju identičan koeficijent 1.550 i nalaze se na diobi 409. mjesta. Ovi klubovi su odigrali manji broj utakmica u odnosu na ostale premijerligaše te samim tim imaju i manji koeficijent.

Napomene radi, koeficijenti po kojim se timovi rangiraju, određuju se po broju odigranih utakmica u europskim takmičenjima, a u konačni izbor ulaze utakmice odigrane u posljednjih pet sezona. Prvi na listi je Real Madrid, a prate ga ekipe njemačkog Bayerna i Barcelone.

Kompletnu listu i ranking klubova možete pogledati na ovom linku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije