Tužna sudbina: Igrao je finale Lige prvaka, danas je beskućnik

Radiosarajevo.ba
Tužna sudbina: Igrao je finale Lige prvaka, danas je beskućnik
Veš pere na ruke, u kući gasi svjetla da ne vide da je unutra i čeka da ga izbace, djecu nije vidio pola godine - potresna priča Emmanuela Ebouea

Sedam je godina igrao u najjačoj svjetskoj ligi - u Premier ligi, a danas strahuje od toga da postane beskućnik, spava na podu, vozi se javnim prijevozom, a veš pere na ruke.

Riječ je o Emmanuelu Eboueu, bivšem defanzivcu Arsenala koji je nakon razvoda od supruge ostao bez svega, a u svemu tome ga je pogodila i Fifina jednogodišnja suspenzija igranja nogometa jer nije plaćao agenta.

"Želim da mi Bog pomogne. Samo On me može spasiti", rekao je Eboue u tužnoj ispovijesti za britanski Mirror.

Odlučio se podijeliti svoju potresnu priču kako bi pomogao mladim nogometašima koji vrlo rano krenu stjecati golemi novac. Nada se da će naučiti nešto iz njegovog primjera.

Nakon razvoda je sve pripalo njegovoj bivšoj supruzi, a kuću u kojoj Eboue još uvijek živi, namjerava prodati pa Bjelokošćanin u strahu čeka dan kada će u punom smisli riječi postati beskućnik.

"Sve stvari spakirao sam u kese i samo čekam da me istjeraju. Nemam novca za advokata da sebi barem spasim krov nad glavom. Nekad pogasim sva svjetla u kući jer ne želim da znaju da sam ovdje. Teško sam radio u životu, a sad se jako bojim", kaže Eboue koji je osim u Arsenalu s kojim je igrao i finale Lige prvaka 2006. godine, a igrao je i u Galatasarayu gdje je po sezoni zarađivao dva miliona eura.

"Bio sam strašno naivan kad su finansije u pitanju. Slušao sam savjete nekih ljudi koji su se pravili da su mi prijatelji i investirao u gluposti. Za finansije se brinula supruga kojoj sam sve prepustio, jer nisam ništa znao o tome. Od osam miliona eura, koliko sam zaradio u Turskoj, njoj sam poslao sedam. Sve mi je uzela", kaže Eboue.

Priznao je da često spava kod prijateljice koju naziva 'sestrom' - Yasmin Razak, a njezin dom smatra utočištem.

"Ona ima djecu pa ih ne želim uznemiravati pa spavam na jednom madracu. Siguran sam da mi je nanesena velika nepravda i volio bih to ispraviti, samo nemam mogućnosti. Teško mi pada kad na televiziji vidim Henryja i neke svoje bivše suigrače.

Pitam se jesam li ja mogao biti na njihovom mjestu. Ne znam kako bih reagirao da ih ponovno sretnem, mislim da bi mi bilo neugodno."

Eboueu je supruga osim novca uzela i sve automobile, a ostao je i bez veš mašine pa svoju odjeću i veš pere sam - na ruke.

"Dlanovi su mi tvrdi kao da radim na farmi. Nasreću, baka me kao dijete naučila kuhati i prati pa nemam s time problema. To me trenutačno najmanje muči. Nadam se da će meni i ljudima kao što sam ja pomoći bivši klubovi ili udruga nogometaša Premiershipa. Da mi daju bilo kakav posao, odmah bih ga prihvatio", zaključio je Eboue.

Za praznike će biti sam kćerke Claru, 14, i Maevu, 12, te devetogodišnjeg sina Mathisa nije vidio nije vidio pola godine.

"Boli me to, znali su me zvati ali sada nema nikakvog kontakta. Teško mi je bez njih."

Eboueu je nedavno od karcinoma umro djed koji ga je odgojio, a brat N'Dri Serge je poginuo u nesreći.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije