Talentirani dječak iz Brescije u penziju otišao kao svjetski fudbalski as

Anadolija
Talentirani dječak iz Brescije u penziju otišao kao svjetski fudbalski as
FOTO: EPA / Arhiv
Italijanski fudbalski as Andrea Pirlo okončao je profesionalnu karijeru koju je počeo kao mladi talent u Bresciji, a tačku na sve stavio kao velikan tog sporta u ekipi New York Citya.

Prvi veliki korak u Pirlovoj karijeri bio je prelazak iz Brescije u Inter daleke 1998. godine. Tri godine kasnije došao je na Sansiro i u dresu Milana pokazao sav raskošni talent koji ima.

S Milanom je Pirlo osvojio po dvije titule šampiona Serije A, Lige prvaka i Super kupa Europe, a 2011. godine prešao je u torinski Juventus sa kojim je osvojio još četiri titule prvaka Italije.

Inteligentni virtuoz s loptom na sredini terena Pirlo je bio glavna karika i u reprezentaciji Italije čiji dres je nosio na ukupno 116 utakmica. Na Mundijalu 2006. godine Pirlo se okitio i titulom prvaka svijeta sa nacionalnim timom. Na Evropskom prvenstvu 2012. godine, Pirlo je Italiju vodio do finala u kojem su poraženi od Španije.

andrea_pirlo_penzija_infografika_aa.jpg - undefined

Infografika

Pirlo je rođen 19. maja 1979. godine u Bresciji i u tom gradu je i počeo fudbalsku karijeru.

U svim klubovima u kojima je igrao slovio je za mozak ekipe na sredini terena. U dresu Milana odigrao je 401 službenu utakmicu, a dres Juventusa nosio je na 164 utakmice.

Pozne igračke dane proveo je u američkoj MLS ligi u timu New York Citya.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije