Sve što biste trebali znati o utakmici Portugal - Vels

N. K.
Sve što biste trebali znati o utakmici Portugal - Vels
Polufinalni dvoboji Eura, poslastice su koje ne smijete propustiti.

Portugal – Vels

Portugal će se boriti s Velsom u Lyonu za mjesto u velikom finalu.

Pobjednik će se suočiti s pobjednikom drugog 1/2 finala koje igraju Francuska i Njemačka na Stade de France u nedjelju

To je Velsu prvo veliko polufinale; Portugal je dobio jedno od četiri prethodna polufinala.

Portugal još nije pobijedio na Europskom prvenstvu u 90 minuta igre.

Ben Davies, Aaron Ramsey i William Carvalho imaju zabranu nastupa; Pepe je pod znakom pitanja za nastup.

Prvi polufinalni par Europskog prvenstva donosi dvoboj između neočekivanih polufinalista Portugala i Velsa.

Portugalci imenom i nisu toliko iznenađenje u završnici Europskog prvenstva, ali gledajući dosadašnje nastupe i činjenicu da još uvijek nisu nikoga savladali u 90 minuta, njihov ulazak među četiri najbolja predstavlja iznenađenje. Nikoga još nisu svladali i možda je stiglo pravo vrijeme za pobjedu.

Vels u polufinalu nema na raspolaganju jednog od svojih najboljih igrača Aarona Ramseyja i Bena Daviesa što definitivno predstavlja veliki hendikep. Niti Portugal nije kompletan, nedostaje mu u sredini terena William Carvalho, ali ipak će Portugalci lakše nadoknaditi njega nego Vels Ramseya.

Biti će to dvoboj i dvije zvijezde madridskog Reala, Cristiana Ronalda i Garetha Balea, a Ronaldo je taj koji bi se češće trebao naći u zoni gola. Velšani će vjerojatno biti prisiljeni priliku za golove tražiti kroz kontranapade, a Ronaldo je posebno opasan kada njegova reprezentacija konstantno napada i vrši pritisak.

Mogući sastavi

Portugal:
Rui Patrício; Cédric, Fonte, Ricardo Carvalho, Guerreiro; Danilo, João Mário Adrien Silva Sanches; Nani, Ronaldo.

Vels:
Hennessey; Chester, Ashley Williams, Collins; Gunter, Allen, Ledley, Jonathan Williams, Taylor; Bale, Robson-Kanu.

Švedski sudac Jonas Eriksson dijelit će pravdu na prvoj polufinalnoj utakmici Europskog nogometnog prvenstva.

Erikssonu će to biti treća utakmica na Euru u Francuskoj te druga u kojoj će suditi reprezentaciji Velsa. Švedski arbitar je dijelio pravdu u dvoboju Hrvatska – Turska (1-0) na pariškom Parku prinčeva te u utakmici Vels – Rusija (3-0) u Toulouseu, kada su Velšani pobjedom osigurali prvo mjesto u grupi B.

Bila je to prva pobjeda Walesa u dvobojima u kojima im je sudio 42-godišnji Šveđanin. Prethodno su poraženi na domaćem terenu od Bugarske (0-1) u kvalifikacijama za Euro 2012. godine te na gostovanju u Češkoj (1-2) u kvalifikacijama za EP 2008.

Portugalcima je Eriksson ostao u dobrom sjećanju iz kvalifikacija za Euro u Francuskoj, jer im je dijelio pravdu na gostovanju u Albaniji, gdje je momčad pod vodstvom Fernanda Santosa slavila s 1-0.

Portugalski je selektor na početku turnira najavio da želi Francusku napustiti tek 11. jula:

"Bio bih nesretan da se to ne dogodi i da budem kod kuće dok ljudi govore kako smo i dalje trebali biti u turniru. Nacrtali smo plan, imamo cilj za koji se borimo, a to možda ne izgleda tako lijepo drugima. Ronaldo? Ne bismo trebali uspoređivati Cristiana Ronalda koji igra za Real Madrid i onog koji igra u reprezentaciji iako mi imamo fantastičnog Ronalda ovdje. On je primjer, kapiten, duh momčadi, te nositelj odlučnosti u timu. Želi uvijek odraditi dobar posao i želi pobjede, a u tom je smislu bio fantastičan."

"Mi smo bili autsajderi, ali vjerovali smo jedan u drugog i zato smo i došli do ovog polufinala. Ovo što smo napravili nije nastalo preko noći i mnogo toga je trebalo proći za ovo ostvariti", naglašava selektor Chris Coleman, a očekuje se da će dva od tri milijuna Velšana večeras gledati utakmicu na televiziji, dopk se na stadionu u Lyonu očekuje oko 25.000 njihovih navijača.

"Iako je u fudbalu sve moguće, prije turnira razmišljao sam samo o tome kako proći grupu, a dalje se nisam usudio razmišljati. Tek kada smo prošli grupu počeo sam igračima govoriti da možemo više i da je to samo dio našeg puta, a ne njegov kraj. Sada znam da možemo imati povjerenja jedni u druge i da se igrači na terenu osjećaju kao da su u sigurnim rukama, a taj timski duh je rođen u mračnim danima kada stvari nisu bile tako blistave kao sada. I sve je to do igrača jer čak i ako ste najbolji trener na svijetu, ako nemate igrače, koji mogu izaći na teren i napraviti što se traži, onda je to za ništa. Ja sam zato sretan čovjek jer znam da imamo dobru ekipu.", priznaje Chris Coleman.

Fudbalski reprezentativac Velsa Gareth Bale rekao je danas da njegova ekipa sa dosta samopouzdanja dočekuje utakmicu polufinala Europskog prvenstva protiv Portugala.

Očigledno je da smo premašili očekivanja ljudi, svjesni smo toga. Ali, uvijek smo vjerovali da možemo do kraja. Vidite bajku Grčke i Danske u prošlosti i pomislite – zašto ne bismo mogli i mi to da uradimo?”, rekao je Bale.

“Napredovali smo kao tim u kvalifikacijama, a još više smo porasli tokom turnira. Kad smo morali da pobijedimo igrajući ružan nogomet, pobijedili smo ružno. Kad smo morali da igramo nogomet, igrali smo nogomet”, rekao je Bale.

I za kraj...

Da li ste znali da je Portugal pobijedio Vels davne 1949. rezultatom 3-2, ali je izgubio 2-1 nakon dvije godine u Cardiffu. Njihov najnoviji susret bio je u Chavesu u junu 2000. godine, završio je 3-0 portugalskom pobjedom.

Izvor: UEFA.com

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije