Suze u očima Dimitrija Payeta: Od radnika u butiku do heroja nacije

Radiosarajevo.ba
Suze u očima Dimitrija Payeta: Od radnika u butiku do heroja nacije
EPA / Dimitri Payet
Na Stade de Franceu se igrao 89. minut. Rumunija je imala 1:1, a nervoza kod domaćih navijača nije se mogla sakriti, a onda je lopta došla do Payeta.

Oslobodio se čuvara, namjestio na lijevu nogu i pogodio rašlje Tatarusanovog gola. Tri minute kasnije, Deschamps ga je izveo iz igre kako bi dobio zaslužene ovacije. Svjestan je bio i selektor Francuske da je Payet bio ubjedljivo najbolji pojedinac u njegovom timu. Postao je prvi Francuz koji je upisao gol i asistenciju na jednoj utakmici na Evropskom prvenstvu još od 2000. godine. Tada je Thierry Henry napravio isto protiv Češke Republike.

Payet je prvo asistirao Olivieru Giroudu za vodstvo Francuske, da bi potom svojoj reprezentaciji donio i pobjedu. Imao je 81 posto tačnih pasova, a čak osam njih je vodilo do udarca ka golu Rumunije. West Hamov Zidane, kako ga zovu kolege s Otoka odigrao je fantastičnu utakmicu. Njegovi driblinzi izluđivali su Rumune, a prelijep pogodak za pobjedu bio je nagrada, ne samo za ovu utakmicu, nego i čitav život Dimitrija Payeta.

Dok je izlazio iz igre, uz ovacije Stade de Francea mogle su se vidjeti suze na njegovom licu. Suze nakon ostvarenja dječačkog sna. Payet je rođen u Saint-Pierreu, na otoku Reunion koji se nalazi u Indijskom okeanu, 700 km od Madagaskara. Payet je karijeru počeo u Saint-Peirroiseu. Sa svega 12 godina odlazi u Le Haver, ali se ne snalazi i četiri godine kasnije vraća se na Reunion.

Drugu priliku dobio je 2005. godine u Nantesu. Da bi preživio daleko od kuće Payet je radio kao prodavač u butiku. Drugi put nije propustio priliku. Kada je Nantes 2007. godine ispao iz lige, Payet prelazi u Saint-Etienne. Nakon odličnih igara u Lilleu i Marseilleu, prošlog ljeta odlazi u West Ham. Ekipu Slavena Bilića vodio je do sedmog mjesta u Premiershipu, što je najbolji plasman ove ekipe u posljednjih 14 godina.

"On bi bio igrač utakmice i da nije postigao pogodak. Bio je najbolji igrač na terenu, ne samo zbog asistencije, nego i zbog njegove vještine. Nekada to ne vidite, ali to što on radi na sredini terena podiže publiku, ekipu i sve oko njega. Pogodak je bio spektakularan i jako sam sretan zbog njega. Utakmica je bila izuzetno emotivna za njega, jer je želio da se dokaže i pred Francuskom publikom u zvaničnoj utakmici", hvalio je svog pulena Slaven Bilić, koji radi kao stručni komentator na ITV-u.

"Da mi je neko rekao prije utakmice da će se sve ovo desiti, ne bih mu vjerovatno. Bili smo malo uplašeni i pravili smo greške na sredini terena. Igrali smo protiv ekipe koja se dobro brani. Publika nam je pomogla, znali smo kako su bodovi važni", rekao je Payet nakon utakmice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije