Strah od huliganizma: Za utakmicu Srbije posebno pravilo na ovom Euru

4
Radiosarajevo.ba
Strah od huliganizma: Za utakmicu Srbije posebno pravilo na ovom Euru
Foto: Screenshot / Navijači Srbije u Beču

Policija u Gelsenkirchenu zabranila prodaju Bitburger Premium Pils od 4,8 posto alkohola, navijači će 16. juna moći da kupe samo mješavinu lagera i citrus sode od 2,4 posto

Već danima Nijemci pokušavaju da urade sve što je u njihovoj mogućnosti da preduhitre huliganske ispade na Europskom prvenstvu, a posebne mjere predostrožnosti važe za duel Srbije i Engleske.

Ne samo da će za duel u nedelju (21.00) u Gelsenkirchenu biti pojačane policijske snage u odnosu na ostale utakmice kontinentalnog turnira, već je ozbiljnost organizacije duela prvog kola grupne faze došla do nivoa da se u rudarskom gradu na dan susreta između Orlova i Gordog Albiona neće prodavati čak ni 'pravo' pivo, to jest Bitburger Premium od 4,8 posto alkohola. Engleski mediji pišu da će navijači morati da se zadovolje alternativom u vidu Radler Lemon Stiegla od 2,4 posto alkohola.

Kultura sjećanja: Obilježen Dan formiranja brigada Armije RBiH u Starom Gradu

Kultura sjećanja: Obilježen Dan formiranja brigada Armije RBiH u Starom Gradu

Predstavnik policije Gelsenkirchen saopštio je da će ovo pravilo važiti isključivo za duel Srbije i Engleske, a da će se za sve ostale utakmice prodavati uobičajeno pivo od 4,8 procenata alkohola. Postoji još jedno pravilo kojim će organizatori pokušati da odvrate navijače od kupovine velikih količina piva.

Jedna osoba moći će da kupi najviše dva piva odjednom, a onda će morati da se vrati u red ako želi još. Također, na snazi će biti zabrana bilo kakvog alkoholnog pića na trgu König-Heinrich-Platz

Podsetimo, očekuje se da u Gelsenkirchen doputuje oko 40.000 navijača iz Engleske i između 5.000 i 8.000 navijača Srbije.

Zbog toga je UEFA meč označila sa etiketom visokog rizika nakon sastanka sa predstavnicima policija iz Njemačke, Velike Britanije i Srbije. Britanska policija je od oko 1.600 tamošnjih navijača, koji imaju razne restriktivne mere zbog ranijih ispada, zatražila da predaju pasoše lokalnim stanicama u periodu od 4. juna do 14. jula kako ne bi došli u iskušenje da putuju u Njemačku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije