Srbijanci remijem zakomplicirali život sebi u Kataru: Evo što im treba za prolaz u osminu finala

0
Radiosarajevo.ba
Srbijanci remijem zakomplicirali život sebi u Kataru: Evo što im treba za prolaz u osminu finala
Foto: AA / Detalji s utakmice Kamrun - Srbija

Kamerun i Srbija su na stadionu Al Janoub na Svjetskom prvenstvu u Kataru odigrali 3:3, iako je Srbija na poluvrijeme otišla s vodstvom 2:1.

Poveo je Kamerun golom Jean-Charlesa Castelletta (29), no Srbija je preokrenula s dva gola u sudačkoj nadoknadi, koje su postigli Strahinja Pavlović (45+1) i Sergej Milinković-Savić (45+3).

U nastavku je Aleksandar Mitrović (53) povisio na 3:1 za Srbiju, samo da bi Vincent Aboubakar (63) i Eric Maxim Choupo-Moting (66) poravnali na 3:3.

Preminuo Branislav Brano Mićunović, čovjek s američke crne liste

Preminuo Branislav Brano Mićunović, čovjek s američke crne liste

Kakva utakmica u Kataru: Šest golova na meču Kameruna i Srbije!

Kakva utakmica u Kataru: Šest golova na meču Kameruna i Srbije!

I za Kamerun i za Srbiju ovo je prvi bod na Svjetskom prvenstvu, pa su ostali na trećem i četvrtom mjestu na tabeli.

Na čelu su Brazil i Švicarska s po tri boda, a još će i igrati međusobno od 17 sati.

Standings provided by Sofascore

Prvi scenarij - Brazil pobijedi Švicarsku

Remi je Srbiji značajno zakomplicirao prolazak u daljnju fazu i sada ne ovise više o sebi. Utakmica koja će im biti vrlo važna za prolazak dalje je i ona Brazila i Švicarske, gdje bi im najviše odgovarala pobjeda Brazila.

Ako Južnoamerikanci pobijede, Srbijanci bi sigurno prošli dalje kada bi u posljednjem kolu pobijedili Švicarsku i kada bi Brazil pobijedio ili odigrao neriješeno protiv Kameruna, a za očekivati je da će jedni od favorita prvenstva slaviti protiv Afrikanaca.

Ako, pak, Kamerun ipak iznenadi Brazil u zadnjem kolu i pobijedi ga, za prolazak dalje odlučivala bi gol-razlika Kameruna i Srbije. Srbija je trenutno na tri zabijena i pet primljenih golova (3:5), dok je Kamerun do sada tri zabio, ali primio jedan manje (3:4).

Podsjetimo, prvi kriterij određivanja poretka u grupi je gol-razlika, onda broj zabijenih golova i onda međusobni susret.

Danas se igraju posljednji mečevi drugog kola Mundijala: Evo ko igra i kad

Danas se igraju posljednji mečevi drugog kola Mundijala: Evo ko igra i kad

Drugi scenarij - Brazil i Švicarska remiziraju

Kada bi večeras remizirali Brazil i Švicarska, obje bi reprezentacije imale po četiri boda. U slučaju pobjede Srbije nad Švicarskom u posljednjem kolu, te dvije reprezentacije imale bi isti broj bodova i iznova bi odlučivala gol-razlika, koja je trenutno na strani Švicarske (1:0). Srbiji bi, dakle, u tom slučaju trebala pobjeda od dva gola razlike da bi nadoknadila trenutni zaostatak.

Dakako, to vrijedi samo ako Kamerun ne pobijedi Brazil. Naime, ako Brazil i Švicarska u ponedjeljak odigraju neodlučeno, a Srbija i Kamerun u zadnjem kolu upišu pobjede, sve će momčadi imati četiri boda i iznova će o prolasku u osminu finala odlučivati gol-razlika, koja trenutno najviše ide na ruku Brazilu (2:0), piše portal Direktno.

/ Anketa

Ko će biti novi prvak svijeta na Mundijalu u Kataru?
Rezultati

Treći scenarij - Švicarska pobijedi Brazil

Švicarska će proći dalje odmah nakon drugog kola ako pobijedi Brazil u ponedjeljak. Tada bi oni imali šest bodova, a drugi putnik u osminu finala birao bi se između Srbije, Brazila i Kameruna i sve bi se odlučivalo u zadnjem kolu.

Ako tamo Brazil pobijedi Kamerun, oni će imati šest bodova i Srbija će ispasti. Ako bude neriješen rezultat Brazila i Kameruna, Srbijanci bi prošli dalje kada bi imali bolju gol-razliku od Brazila, a, konačno, ako Kamerun pobijedi, Srbijanci bi išli u osminu finala u slučaju bolje bol-razlike od Kameruna.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije