Sramotno: Zašto šuti Fudbalski savez Republike Srpske nakon nacionalističkog ispada FK Laktaši?

6
A. S.
Sramotno: Zašto šuti Fudbalski savez Republike Srpske nakon nacionalističkog ispada FK Laktaši?
Foto: FK Laktaši / Skandalozno - FK Laktaši

Skandalozna najava Fudbalskog kluba Laktaši za utakmicu 15. kola Prve lige Republike Srpske protiv Radnika u Bijeljini, izazvala je novi sportski skandal u Bosni i Hercegovini.

Uz naslov Ofanziva na Bijeljinu, na zvaničnoj stranici kluba FK Laktaši objavljena je montirana fotografija kapitena kluba Borisa Ostojića i još nekoliko nogometaša tima iz Laktaša.

Fotomontažom, originalnom fotografijom ratnog fotografa Rona Haviva, nastao je opšti skandal, jer je na originalnoj fotografiji lik ratnog zločinca Željka Ražnjatovića Arkana.

Preokret: Džanan Musa i njegova zaručnica u zagrljaju, nema govora o raskidu

Preokret: Džanan Musa i njegova zaručnica u zagrljaju, nema govora o raskidu

Skandalozna objava FK Laktaši pred utakmicu u Bijeljini

Skandalozna objava FK Laktaši pred utakmicu u Bijeljini

Originalna fotografija, nažalost, svima poznata i nastala je onda kada su tzv. Tigrovi zločinca Željka Ražnatovića Arkana upali u Bijeljinu.

Podsjetimo - Snažna eksplozija probudila je Bijeljince iza ponoći 31. marta 1992. godine. Aleksandar Zekić bacio je bombu u kafić kod autobuske stanice, povrijeđeno je šest osoba. Bila je to najava za agresiju u ovom gradu i teror koji će uslijediti narednih dana. Dan poslije, 1. aprila prije 29 godina Bijeljina je gorjela.

Tog dana "Tigrovi" koje je vodio zločinac Arkan okupirali su Bijeljinu. Ulaskom u Bijeljinu, Arkan je preuzeo vlast u gradu te naredio sistematsko zlostavljanje i ubijanje muslimanskog stanovništva.

Tada je ubijeno najmanje 48 civila Bošnjaka. Leševi su danima ležali po ulicama. Sljedećih mjeseci nastavio se neviđen teror, pljačka ubijanje i protjerivanje Bošnjaka. Na prvi dan Bajrama, 4. aprila Arkanova Srpska dobrovoljačka garda ovladala je Bijeljinom. Arkan je tada u izjavi za medije govorio o "oslobođenoj Bijeljini". Dok su Arkanovci "oslobađali Bijeljinu", na minaretu džamije lepršala je srpska zastava, koju je Arkan postavio po ulasku u Bijeljinu.

Na slici na kojoj zločinci drže puške, umjesto njihovih u fotomontažu su ubačene glave aktuelnih igrača Laktaša, a u vrhu slike stoji: "Pravac Bijeljina!" Boris Ostojić, komandant Garde. 

Boris Ostojić je inače kapiten Laktaša, a ovakvo najavljivanje gostovanja u Bijeljinu je toliko sramotno da je šutnja na sve ovo jednaka zločinu koji je napravljen u ovom gradu 1992. godine.

Dvadeset minuta nakon objave teksta na portalu Radiosarajevo.ba Facebook objava na stranici FK Laktaši je sklonjena, no mi i dalje imamo "printscreen" kao dokaz. 

Ni tri sata nakon skandala još se niko nije oglasio od čelnih ljudi Fudbalskog saveza Republike Srpske, u čijoj je nadležnosti i FK Laktaši.

Utakmica Radnik – Laktaši na programu je u subotu, 29. oktobra, na Gradskom stadion u Bijeljini od 14.00 sati.

Glavni sudija je Nemanja Aleksić iz Banja Luke, a pomoćnici su Goran Ilinčić (Prijedor) i Nebojša Čiča (Prijedor).

Četvrti arbitar je Milan Simić (Banja Luka). Delegat susreta je Dejan Šipka (Banja Luka), a posmatrač suđenja Dragan Nišić (Bosanski Šamac).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije