Skandalozna objava FK Laktaši pred utakmicu u Bijeljini

9
Radiosarajevo.ba
Skandalozna objava FK Laktaši pred utakmicu u Bijeljini
Foto: Printscreen / Skandalozna fotografija

Još jedna sramotna poruka dolazi od nekog sportskog kolektiva iz manjeg bosanskohercegovačkog entiteta RS.

Ovoga puta riječ je o fudbalskom klubu Laktaši iz istoimenog mjesta kod Banja Luke, koji se takmiči u Prvoj ligi RS.

Njih za vikend očekuje utakmica 15. kola u kojoj gostuju ekipi Radnika u Bijeljini.

Faruk Šehić: The Road to Hell, dio drugi

Faruk Šehić: The Road to Hell, dio drugi

Zvanična stranica kluba, umjesto da ovaj susret najavi u sportskom tonu, uradila je nešto što prelazi granice zdravog razuma.

Naime, oni su ovaj meč najavili plakatom koji je zapravo blago izmijenjena fotografija slavnog Rona Haviva na kojoj se nalazi ratni zločinac Željko Ražnatović Arkan, koji je počinio nezamislive ratne zločine nad nesrpskim stanovništvom, između ostalog, i u Bijeljini.

Dvadeset minuta nakon objave teksta na portalu Radiosarajevo.ba Facebook objava na stranici FK Laktaši je sklonjena, no mi i dalje imamo "printscreen" kao dokaz. 

Za očekivati da je Nogometni savez Republike Srpske oštro kazni FK Laktaše, zbog ovog nacionalističkog ispada.

Originalna fotografija Rona Haviva
Foto: Ron Haviv: Originalna fotografija Rona Haviva

Podsjetimo na izjavu Rona Haviva kojom je opisao susret s jedinicom "Tigrovi", kojom je komandovao upravo zločinac Arkan.

"Tokom rata u Hrvatskoj boravio sam u Vukovaru, gdje su bili po brutalnosti poznata vojna jedinica 'Tigrovi' i njihov lider Arkan (Željko Ražnatović) (...) Bila je tu i Aleksandra Boulat, prelijepa francuska fotografkinja, koju je Arkan htio zadiviti kada mu se obratila za fotografiranje. Pozvao je svoje ljude, postavio ih, a ona je vrijedno škljocala aparatom. Baš kad sam prišao da i ja napravim fotografiju, neko mu je dobacio mladunče tigra. Uhvatio sam taj trenutak. Arkan nam je tada rekao kako je malog tigra upravo oslobodio iz hrvatskog zoološkog vrta. Sreo sam Arkana nekoliko mjeseci kasnije u Bijeljini. Sjetio se mene i imao sam njegovo povjerenje, svojevrsnu dozvolu da radim."

Haviv je kamerom zabilježio i tijelo ubijene Tife Šabanović. Na fotografiji pripadnik paravojne garde Srbije "Arkanovih tigrova" šutira tijelo preminule Tife.

Zločin u Bjeljini
Foto: Ron Haviv: Zločin u Bjeljini

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije